Belföld

Rendőrök saját zsebre

admin

2005. 07. 06. 08:05

Bár egyre hatékonyabb a rendőrségen belüli korrupciós program, nem ritka, hogy a szolgálatban lévő járőrök egy kis mellékest próbálnak beszedni. A FigyelőNet annak járt utána, az állampolgár mit tehet ilyen esetekben.

Zoltán szombat este 10 körül hazafelé hajtott autójával. A Moszkva térnél a rendőrök megállították. Nem csodálkozott rajta, hiszen a bevásárlóközpont előtti piros lámpánál ő indult el a leggyorsabban. Miután – alapos szemrevételezést követően – megállapították, hogy a két hónapos autó műszaki vizsgája még érvényes, rögtön azt kérdezték, hogy „ivott-e valamit”. Soha – mondta Zoltán, hiszen nem szerette az alkoholt. Akkor fújja meg ezt a szondát – mondta a rend őre.


Zoltán értetlenül nézett rá, szondát még sose kellett fújnia. A rendőr készségesen elmondta, hogy 2-3 centiről kell erősen megfújni a műszert. Zoltán megfújta. A szonda sípolt egyet, a fiatal rendőr pedig diadalittasan megállapította: ez bizony pozitív. Nem baj, vegyünk vért – mondta a férfi. Tudta, hogy a szondának nincs bizonyító ereje, feljelentés vagy per esetén csak az orvosi vizsgálat eredményét fogadják el. „Na, egy sört csak megivott” – erősködött a rendőr. Zoltán azonban határozottan kijelentette: nem ivott alkoholt, és felszólította a rendőrt, hogy menjenek vért venni. Erre a rendőr hátrahőkölt egy kicsit – állítja Zoltán. „Na jó, ha maga ennyire biztos, akkor elhiszem, de nézze, a műszer pozitív” – és egy pillanatra felvillantotta a műszert.


Az viszont nullát mutatott, aki nem részeg, az pontosan látja ezt, még a sötétben is – Zoltán állítása szerint. Majd hozzáteszi: ezt viszont nem mondhatta a rendőrnek, hiszen abban a pillanatban az izzókészlet után érdeklődött volna. „Nem akartam magamra haragítani, rendőrrel szemben csak veszíteni lehet, ha erősködik az ember. Egyetlen mód volt csak, a vérvételt emlegetni. Az a törvényes, de a rendőrnek semmi kedve hozzá, rengeteg papírmunka jár vele, el kell menni az ügyeletre, ott várakozni, megírni a jegyzőkönyvet, a feljelentést, csak a gond van vele” – véli Zoltán.


Láthatólag be is jött az elmélete: a rendőr – még mindig csodálkozva – azt mondta, most elengedi, de a legrövidebb úton menjen haza. Zoltán ezt megígérte, hiszen alig tudta visszafogni a nevetését. A rendőr be akart szedni némi zsebpénzt. Persze, Zoltán az állítását nem tudja alátámasztani. Csak a története van.

Még mindig vannak korrupt rendőrök

A történettel megkerestük Hangyási Sándor ezredest, a II. kerület rendőrkapitányát. Elmondta, hogy volt már példa rendőri korrupcióra a testületben, de nem mondta meg, hogy mekkora volt ennek a mértéke. A kapitány szerint, ha bárki azt tapasztalja, hogy az intézkedő rendőr saját zsebre dolgozna, akkor a rendőrség ügyfélszolgálatán, illetve ügyeletén kell jeleznie azt. Ehhez lehetőleg jegyezze fel a rendőr számát, nevét, illetve az intézkedés helyét.


Hangyási azt mondta, amennyiben a gyanús rendőr az ő beosztottja, akkor azonnali intézkedés keretében a helyszínre mennek, és ha erre utaló nyomot találnak, akkor rögtön megválnak a kollégától. Erre egyébként már volt példa. A jogász végzettségű főrendőr elmondta: ha ilyen bejelentés érkezik, akkor azt hivatalból az Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálja ki.

Működik a korrupcióellenes program

Bene László országos rendőrfőkapitány a rendőri korrupcióról korábban azt mondta, hogy 2004-ben húsz százalékkal kevesebb ilyen eset történt, mint egy évvel azelőtt. Ő sem említett konkrét számokat, de elmondta, hogy a csökkenés a rendőrség korrupcióellenes programjának köszönhető, valamint annak, hogy a parancsnokok ellenőrző munkája sokkal következetesebb lett. Hozzátette: sokat számít az is, hogy az ügyeket ne tussolják el, hanem nyilvánosságra hozzák.

Nem könnyű rendőrt vádolni

Bánáti János ügyvéd szerint a rendőr sokat kockáztat a pénz elfogadásával, hiszen kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a vesztegetést. Ugyanakkor a “megkenést” legtöbbször nem a rendőr, hanem a polgár kezdeményezi. A legtöbben ugyanis félnek a közlekedési szabálysértésért, illetve bűncselekményért járó büntetéstől, a jogosítvány elvesztésétől kezdve az elzárásig. Viszont ha a polgárt rajtakapják a vesztegetésen, akkor az aktív vesztegetéssel ő is bűncselekményt követ el.


Amennyiben a polgár együttműködik a hatósággal az ügy felderítése során, rendszerint felfüggesztett büntetést kap. Sőt, ha ő maga jelenti be a hatóságnak, hogy a rendőr elfogadta a pénzt, akkor nem is kap büntetést. A vesztegetést ugyanis nagyon nehéz bizonyítani: a polgár rendszerint egyedül, a rendőr pedig társai körében van. Azért, hogy mégis bizonyítható legyen, a rendőröknek tilos készpénzt tartani maguknál szolgálat közben.

Ha az állampolgár ugyanis rögtön az eset után bejelenti a vesztegetést a rendőrségen, akkor a Hangyási ezredes által is említett azonnali intézkedés keretében átvizsgálják a rendőrt, és a nála talált nagy mennyiségű készpénz már bizonyító erejű lehet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Yusra Mardini, a 19 year-old Syrian swimmer who competed at the Rio 2016 Olympic Games as a member of Refugee Olympic Team and UNHCR Goodwill Ambassador, she speaks in Tokyo 2020 office on August 29, 2017, Where she shares her experiences at the Rio 2016 Games and her current activity as an athlete and UNHCR Goodwill Ambassador with Tokyo 2020 staff members. (Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.