Belföld

Rendőrök saját zsebre

Bár egyre hatékonyabb a rendőrségen belüli korrupciós program, nem ritka, hogy a szolgálatban lévő járőrök egy kis mellékest próbálnak beszedni. A FigyelőNet annak járt utána, az állampolgár mit tehet ilyen esetekben.

Zoltán szombat este 10 körül hazafelé hajtott autójával. A Moszkva térnél a rendőrök megállították. Nem csodálkozott rajta, hiszen a bevásárlóközpont előtti piros lámpánál ő indult el a leggyorsabban. Miután – alapos szemrevételezést követően – megállapították, hogy a két hónapos autó műszaki vizsgája még érvényes, rögtön azt kérdezték, hogy „ivott-e valamit”. Soha – mondta Zoltán, hiszen nem szerette az alkoholt. Akkor fújja meg ezt a szondát – mondta a rend őre.


Zoltán értetlenül nézett rá, szondát még sose kellett fújnia. A rendőr készségesen elmondta, hogy 2-3 centiről kell erősen megfújni a műszert. Zoltán megfújta. A szonda sípolt egyet, a fiatal rendőr pedig diadalittasan megállapította: ez bizony pozitív. Nem baj, vegyünk vért – mondta a férfi. Tudta, hogy a szondának nincs bizonyító ereje, feljelentés vagy per esetén csak az orvosi vizsgálat eredményét fogadják el. „Na, egy sört csak megivott” – erősködött a rendőr. Zoltán azonban határozottan kijelentette: nem ivott alkoholt, és felszólította a rendőrt, hogy menjenek vért venni. Erre a rendőr hátrahőkölt egy kicsit – állítja Zoltán. „Na jó, ha maga ennyire biztos, akkor elhiszem, de nézze, a műszer pozitív” – és egy pillanatra felvillantotta a műszert.


Az viszont nullát mutatott, aki nem részeg, az pontosan látja ezt, még a sötétben is – Zoltán állítása szerint. Majd hozzáteszi: ezt viszont nem mondhatta a rendőrnek, hiszen abban a pillanatban az izzókészlet után érdeklődött volna. „Nem akartam magamra haragítani, rendőrrel szemben csak veszíteni lehet, ha erősködik az ember. Egyetlen mód volt csak, a vérvételt emlegetni. Az a törvényes, de a rendőrnek semmi kedve hozzá, rengeteg papírmunka jár vele, el kell menni az ügyeletre, ott várakozni, megírni a jegyzőkönyvet, a feljelentést, csak a gond van vele” – véli Zoltán.


Láthatólag be is jött az elmélete: a rendőr – még mindig csodálkozva – azt mondta, most elengedi, de a legrövidebb úton menjen haza. Zoltán ezt megígérte, hiszen alig tudta visszafogni a nevetését. A rendőr be akart szedni némi zsebpénzt. Persze, Zoltán az állítását nem tudja alátámasztani. Csak a története van.

Még mindig vannak korrupt rendőrök

A történettel megkerestük Hangyási Sándor ezredest, a II. kerület rendőrkapitányát. Elmondta, hogy volt már példa rendőri korrupcióra a testületben, de nem mondta meg, hogy mekkora volt ennek a mértéke. A kapitány szerint, ha bárki azt tapasztalja, hogy az intézkedő rendőr saját zsebre dolgozna, akkor a rendőrség ügyfélszolgálatán, illetve ügyeletén kell jeleznie azt. Ehhez lehetőleg jegyezze fel a rendőr számát, nevét, illetve az intézkedés helyét.


Hangyási azt mondta, amennyiben a gyanús rendőr az ő beosztottja, akkor azonnali intézkedés keretében a helyszínre mennek, és ha erre utaló nyomot találnak, akkor rögtön megválnak a kollégától. Erre egyébként már volt példa. A jogász végzettségű főrendőr elmondta: ha ilyen bejelentés érkezik, akkor azt hivatalból az Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálja ki.

Működik a korrupcióellenes program

Bene László országos rendőrfőkapitány a rendőri korrupcióról korábban azt mondta, hogy 2004-ben húsz százalékkal kevesebb ilyen eset történt, mint egy évvel azelőtt. Ő sem említett konkrét számokat, de elmondta, hogy a csökkenés a rendőrség korrupcióellenes programjának köszönhető, valamint annak, hogy a parancsnokok ellenőrző munkája sokkal következetesebb lett. Hozzátette: sokat számít az is, hogy az ügyeket ne tussolják el, hanem nyilvánosságra hozzák.

Nem könnyű rendőrt vádolni

Bánáti János ügyvéd szerint a rendőr sokat kockáztat a pénz elfogadásával, hiszen kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik a vesztegetést. Ugyanakkor a “megkenést” legtöbbször nem a rendőr, hanem a polgár kezdeményezi. A legtöbben ugyanis félnek a közlekedési szabálysértésért, illetve bűncselekményért járó büntetéstől, a jogosítvány elvesztésétől kezdve az elzárásig. Viszont ha a polgárt rajtakapják a vesztegetésen, akkor az aktív vesztegetéssel ő is bűncselekményt követ el.


Amennyiben a polgár együttműködik a hatósággal az ügy felderítése során, rendszerint felfüggesztett büntetést kap. Sőt, ha ő maga jelenti be a hatóságnak, hogy a rendőr elfogadta a pénzt, akkor nem is kap büntetést. A vesztegetést ugyanis nagyon nehéz bizonyítani: a polgár rendszerint egyedül, a rendőr pedig társai körében van. Azért, hogy mégis bizonyítható legyen, a rendőröknek tilos készpénzt tartani maguknál szolgálat közben.

Ha az állampolgár ugyanis rögtön az eset után bejelenti a vesztegetést a rendőrségen, akkor a Hangyási ezredes által is említett azonnali intézkedés keretében átvizsgálják a rendőrt, és a nála talált nagy mennyiségű készpénz már bizonyító erejű lehet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik