Belföld

Újabb három ország az euró előszobájában

Lettország, Ciprus és Málta 2008-tól válhat az euróövezet tagjává, miután a hét végén csatlakozott a közös árfolyam-mechanizmushoz (ERM-II). Az új tagállamok közül már csak a visegrádi négyek vannak lemaradva.

A lépés lehetővé teszi a három államnak, hogy 2008-tól a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) tagjává válhassanak. Az árfolyam-mechanizmus működtetése elvben legalább két évig szükséges ahhoz, hogy egy EU-tagállam felválthassa saját pénzét az euróval.

Az új EU-államok közül Észtország, Litvánia és Szlovénia már tavaly csatlakozott a rendszerhez, így azzal már csak a négy visegrádi ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – adós.

Az Európai Bizottság brüsszeli tájékoztatása szerint a Lettországgal, Ciprussal és Máltával kapcsolatos döntést az euróövezethez tartozó országok, a valutaunión kívüli, de az ERM-II-ben részt vevő Dánia, Észtország, Litvánia és Szlovénia, valamint az Európai Központi Bank hozta meg, a három érintett országgal egyetértésben. A bizottság egyúttal méltatta a három országot a stabilitás mellett elkötelezett költségvetési politikájukért. A két mediterrán állam főként az államadósság leszorításában, a balti ország elsősorban az infláció csökkentésében ért el jelentős eredményeket.

Az árfolyam-mechanizmusban való részvétel idején az érintett államok nem értékelhetik le valutájukat, annak középárfolyamát az euróhoz kötik, és ehhez képest 15 százalékosnál nagyobb ingadozásokat egyik irányban sem engedhetnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik