Belföld

Csökkentette veszteségét a Volkswagen-csoport

Európa legnagyobb autógyártója 2005 első negyedévében 53 millió euróra csökkentette üzemi veszteségét az egy évvel korábbi 71 millióról. Két fontos piacon azonban továbbra is komoly problémákkal kell szembenéznie a cégnek.

A Financial Times Deutschland cikke szerint a Skoda, Bentley és Bugatti márkákat is magában foglaló Volkswagen csoport bevételei 2,4 százalékkal 21 milliárd euróra csökkentek, és az üzemi eredmény az előzetes várakozásokhoz képest jobban, mintegy 41 százalékkal 464 millió euróra ugrott. A ForMotion nevű takarékossági program következtében az első negyedévben 684 millió eurót sikerült megspórolni, és éves szinten 3,1 milliárddal kalkulálnak a cég vezetői.

Az észak-amerikai illetve kínai piacon azonban jelentős visszaesés volt megfigyelhető. Az első negyedévben Észak-Amerikában 12,4 százalékkal csökkent a forgalom. A Németország után a cégcsoport második legfontosabb piacának számító Kínában is romlottak az eredmények az első negyedévben a tavalyi adatokhoz képest. 17 millió eurós veszteséget könyvelhetett el a társaság az egy évvel korábbi 106 milliós nyereséggel szemben.

A Volkswagen vezér Bernd Pischetsrieder azt ígérte a cég múlt heti közgyűlésén a részvényeseknek, hogy az idei év hátralévő részében már jobb eredményekre számíthatnak. Az erősödő árverseny, a kedvezőtlen valutaárfolyamok és a nyersanyag árak alakulásának bizonytalansága miatt azonban a fontos piacokon továbbra is nehéz dolga lesz az autógyártónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik