Belföld

Bizakodóbbak a beszerzési vezetők

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke az egy hónap korábbihoz képest 1,8 százalékponttal nőtt, 50,5 százalékos értéket mutat - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A felmérés szerint az év első 3 hónapjában tapasztalt visszaesést követő 2005 áprilisi növekedési ütem kisebb, mint a korábbi években tapasztalható. A BMI tavaly áprilisban 51,4, két évvel ezelőtt 52,7 százalék volt.

A feldolgozóipar átlagos teljesítménye az év eddig eltelt négy hónapjában továbbra is csökkenést mutat, 47,7 százalékos mutatóval. Az elemzés rámutat arra is, hogy az év első négy hónapjának átlagos növekedési üteme 2000 óta folyamatosan mérséklődik, a tavalyi változatlanságot mutató 50,0 százalékos értéket az idén csökkenés követi. 

A  MLBKT elemzői szerint az áprilisban megindult növekedést további fejlődés követi majd májusban, ami az előző évek tapasztalatait figyelembe véve kisebb ütemű lesz, mint a korábbi években. 

Az elemzők kedvezőnek ítélik a beszerzési árakra vonatkozó 54,9-es indexet, ami 1,0 százalékpontos csökkenést mutat, s jelentősen kisebb áremelkedést jelez az egy évvel ezelőttinél, amikor 63,7-es érték jött ki. 

Az index 100 százalékos értéke azt jelzi, hogy minden vállalat növekedésről számolt be, 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülése, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik