Belföld

Mádl: több jót és két kudarcot hozott az EU-csatlakozás

A köztársasági elnök szerint az uniós csatlakozás óta eltelt év két tekintetben hozott kudarcot: a gazdák csak jelentős elmaradással jutnak az uniós támogatásokhoz, a gazdasági egyensúlytalanság miatt pedig számos bírálatot kapunk.

Elsősorban rajtunk múlik, milyen mértékben fordítjuk a javunkra az EU-tagságot, ehhez a kormányzati és ellenzéki erőknek meg kell állapodniuk a prioritásokat illetően – hangsúlyozta Mádl Ferenc az MTI-nek adott nyilatkozatában. “A politikai élet szereplőinek, a közszereplőknek, döntéshozóknak egyértelműen megállapodásra kell jutniuk a prioritásokat illetően, konszenzust kell kialakítaniuk a Nemzeti Fejlesztési Tervről. Az unióhoz eljuttatott, kormányzati ciklusokon túlnyúló időszakot átölelő terveket nem lehet négyévenként változtatni, ezért a kormányzati és ellenzéki erőknek meg kell állapodniuk. Ez az ő felelősségük, amellyel az ország érdekeire tekintettel tisztában kell lenniük” – állapította meg a köztársasági elnök.

Az elmúlt egy év mérlegéről azt mondta, nagyjából arra számíthattunk, ami bekövetkezett. “Reálisan felmérve a helyzetet nem gondolhattuk, hogy egy év alatt gyökeres változás következik be életkörülményeinkben. De azt sem mondhatjuk, hogy kudarc lenne az elmúlt év. Döntő fordulat ugyan nem következett be, de ha belegondolunk, már az első évben is történtek fontos változások” – értékelte az elmúlt évet az államfő.

Példaként megemlítette: teljes jogkörű, választott európai képviselőink révén részt veszünk az Európa sorsát érintő döntési folyamatokban, már az első évben is milliárdos nagyságrendű erőforrásokhoz jutottunk, lényegesen leegyszerűsödött a határátlépés, bővültek vállalkozási lehetőségeink, részt vehetünk a pályázati és más EU-rendszerekben, bővült a fiatalok részvételi lehetősége az unión belüli oktatásban, képzésben. “És annak ellenére, hogy vannak országok, melyek egy ideig még korlátozzák a szabad munkavállalást, sokan kaptak már állást EU-tagállamokban” – tette hozzá.

Mádl Ferenc a pozitívumok mellett két kudarcot is megemlített, hozzátéve: “több talán nincs is”. “Az egyik, hogy csak jelentős elmaradással jutnak hozzá a gazdák az uniótól járó pénzükhöz. Itt nem arról van szó, hogy jó-e vagy rossz a birtokszerkezet, hatékonyan termelnek-e a gazdálkodók, (…) hanem egyszerűen arról, hogy ha mezőgazdasági termelőink nem tudják igénybe venni ezeket a forrásokat, akkor a többi tagország termelőihez képest egyértelmű hátrányba kerülnek. A másik kudarcunknak a gazdasági egyensúly bizonytalanságai miatt ért uniós bírálatokat tekinthetjük” – jelentette ki Mádl Ferenc. Ez utóbbival összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy az euróövezethez történő csatlakozás pozitív hatásainak megítélésében konszenzus van a gazdasági élet szereplői és a politikai szféra tagjai között, az EU különböző előírásainak betartása pedig éppen az euró bevezetésének szükséges feltétele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik