Belföld

Jelentősen csökkent az olaj ára

Jelentősen csökkent az olaj világpiaci ára, miután az Egyesült Államok olajtartalékai hároméves rekordszintre emelkedetek, és Bush elnök közölte: mérsékelni akarja országa függőségét a fekete aranytól.

Szerdán majdnem öt százalékkal csökkent az amerikai Brent olajféleség világpiaci ára, miután az Egyesült Államokban bejelentették: az ország olajkészletei ötmillió hordóval, 324,4 millióra emelkedtek; ekkora tartalékkal az Egyesült Államok három éve nem rendelkezett – írja a BBC.

Az árak csökkenésben szerepet játszott Bush elnök is, aki szerdán közölte: mérsékelni akarja az Egyesült Államok olajfüggőségét. Az elnök ezt rövid távon a finomítói kapacitás növelésével, hosszabb távon pedig egyre több hidrogénnel működő autóval és az atomenergia térnyerésével képzeli el.

Az amerikai alaptípusnak számító Brent ára csütörtökön tovább csökkent, reggel 51,29 dollárt adtak egy hordóért. Az európai alaptípusnak tekintett Brent olajfajta 51, 75 dollárba került csütörtök reggel. Elemzők nem tartják kizártnak, hogy az olajárak nemsokára ismét 50 dollár alá süllyednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik