Belföld

Majdnem megduplázta profitját a Sony

A világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai vállalata a márciussal zárult üzleti évben 163,8 milliárd jenre növelte az adózott eredményét az előző évi 88,5 milliárd jenről. A mostani üzleti évre csak 80 milliárd jenes adózott eredményre lehet számítani.

A Sony film- és a zenekiadó részleg eredményei és a kisebb adóterhek ellensúlyozták az elektronikai részleg veszteségét. Az elemzők szerint elavult gyártmányszerkezetű elektronikai részleg, amely a bevétel kétharmadát adja, 34,3 milliárd jenes üzemi veszteséget szenvedett a DVD-lejátszók, a tévék és a videokamerák olcsóbbodása miatt. A vállalatnál úgy vélik, hogy az elektronikai részleg ebben a pénzügyi évben is veszteséges lesz.

Az üzemi eredmény tavaly 113,92 milliárd jenre nőtt 98,9 milliárdról, a mostani pénzügyi évben 160 milliárd jenre számítanak ebben a vállalatnál. Az elemzők korábban 109 milliárdot jósoltak az elmúlt pénzügyi évről.

A Sony új elnöke szerint nehéz lesz elérni a tervezett, 10 százalékos üzemieredmény-rátát a 2006/07-es üzleti évben. Csubacsi Rjodzsi várhatóan júniusban veszi át a Sony elnöki tisztét, a közgyűlés megerősítése után. A vezetés átszervezése során az amerikai-brit Howard Stringer lesz a Sony új vezérigazgatója, az első nem japán ebben a tisztségben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik