Belföld

25 bázispontot vágott az MNB

Elemzők várakozásának megfelelően negyed százalékpontos kamatvágás mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa (MT). Így a jegybanki alapkamat április 26-ától 7,5 százalék.

A piac már jó előre beárazta a kamatvágást, ugyanis a Bloomberg által megkérdezett 19 elemzőből 16-an úgy látták, hogy hétfőn – idén negyedszerre – 7,75-ről 7,5 százalékosra mérsékli az alapkamatot a jegyban döntéshozó testülete. A jegybanki döntésre a fotrint árfolyama nem regált, egy euróért továbbra is mintegy 250 forintot adtak a devizapiacon. 


Ami az évvégi kamatszinteket illeti, a londoni befektetési házak 6,75-7,25 százalék közé helyezik várakozásukat, 6,96 százalékos középértékkel. Kiemelkedik a 7,25 százalékos év végi MNB-kamatot váró BNP Paribas, amelynek térségi elemzője hétfőre 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést jósolt.


Feltörekvő piacokat elemzők szerint a régióban jelentős kamatvágás-dömping várható.


A hazai pénzügyi rendszer működését stabilitás jellemzi, de fokozatosan erősödnek a potenciális kockázatokat hordozó folyamatok – áll a jegybank hétfőn kiadott Jelentés a pénzügyi stabilitásról című tanulmányában.


A Monetáris Tanács ülése utáni sajtótájékoztatón Auth Henrik, a jegybank alelnöke elmondta: a 25 bázispontos alapkamat-csökkentést a testület tagjainak minősített többsége támogatta, a többiek 50 bázispontos mérséklés mellett érveltek.


A költségvetési hiány alakulását a tanács hétfői ülésén nem tárgyalta, és Auth Henrik a pénzügyminiszter menesztését firtató kérdésre azt válaszolta: “a költségvetés helyzete nem személyfüggő” – számolt be a sajtótájékoztatóról az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik