Belföld

Vásárlóerő térkép

Elkészült a CID jövedelmi és fogyasztási adatbázisainak 2005. évi kiadása

A CID Cég-Info Kft. 1998. óta évenként kiadja a marketing célra készített tényadatokra épülő TEJ/TEVE adatbázisait. A jövedelmi (TEJ) adatbázisok a magyarországi települések és irányítószám-körzetek tiszta jövedelmére, a jövedelmek eloszlására, a fogyasztói adatbázisok (TEVE) több száz cikk és szolgáltatás a lakossági fogyasztására vonatkozó valamennyi lényeges adatot tartalmazza. A jelenlegi kiadás a 2003 évi tényadatokat és a 2004 évi számított adatokat tartalmazza Az alábbiakban a feldolgozó munka során keletkezett néhány előzetes adatot mutatunk be.

2003 évben 2002 évről az egy főre jutó adózott jövedelem

Budapesten 13%-kal,
Vidéken 15%-kal növekedett.

A megelőző 2002-es évhez viszonyított, egy főre jutó adózott jövedelem növekedés százalékos mértéke vidéken és Budapesten is, kiegyenlített, tehát
az irányítószám-körzetek szerinti jövedelmi piramis nem csúcsosodott tovább.

A budapesti egy főre jutó adózott jövedelemtömeg a vidékinek 2002-ben 228, 2003-ban 226%-a volt, tehát az adózott jövedelem Budapest -vidék közötti kiegyenlítődése jellemezte az évet, tehát a jövedelmi különbségek budapesti-vidéki irányítószám körzet szinten is csökkentek. Ha azokat az irányítószám-körzeteket nézzük, amelyek mind 2002-ben, mind 2003-ban változatlanul megvoltak, akkor az alábbi számokhoz jutunk.

Budapesten

2003-ban Budapesten, 2002-höz képest változatlanul, a Rózsadomb északi lejtője áll az első helyen az egy főre jutó adózott jövedelem szerinti rangsorban, de a Margit körút környéke feljött a harmadik helyre. A sor végén a nyolcadik, a kilencedik és a huszonegyedik kerület lepusztult negyedei állnak.

Budapest irányítószám körzetei között a jövedelmi különbségek kisebbek, mint vidéken. Azokban az irányítószám körzetekben, ahol az átlagos egy főre jutó adózott jövedelem a budapesti irányítószám körzetek átlagánál alacsonyabb, a budapesti lakosság 67%-a él és itt keletkezik az adózott jövedelemtömeg 57%-a.
Az átlagosnál magasabb átlagjövedelmű körzetekben, ahol a főváros lakosságának 33%-a él, a jövedelemtömeg 43%-a keletkezik.

Vidéken

2003-ben az egy főre jutó adózott jövedelem szerinti sort Telki, Zánka, Tác, Győr egyik körzete, Solymár, Budaörs, Leányfalu és Budajenő vezették, míg a sor végén Csenyéte, Zalakomár, Rinyabesenyő, Zákány, Pécs egyik körzete, Szakácsi, Alsószentmárton és Kispalád voltak.

2002-ben Telki még csak második volt az egy főre jutó adózott jövedelmi rangsorban, bár a tiszta jövedelmi rangsort már akkor is vezette, Zánka viszont két helyet visszacsúszott. Solymár, Leányfalu előre, Tác, Budaörs néhány helyet visszafelé mozdult.

2003-ban 3,8 millióan éltek olyan vidéki irányítószám körzetben, amely az egy főre jutó adózott jövedelmi rangsorban előbbre jutott és 4,7 millió olyan körzetben, amely hátrébb.

Abban az 1875 vidéki irányítószám-körzetben, ahol az egy főre jutó adózott jövedelem 2002-ben alacsonyabb volt a vidéki átlagnál, és ahol a népesség 26%-a él, az összes adózott jövedelem-tömeg mindössze 16%-a jutott. Abban az 1608 vidéki irányítószám-körzetben, ahol az egy főre jutó adózott jövedelem meghaladta a vidéki átlagot, keletkezett a vidéki adózott jövedelem-tömeg 84%-a. Ez az arány 2003-ban nem változott.

Ezek a számok nem csupán a keresetek különböző szintjét, hanem az irányítószám-körzetek között az adózott jövedelmet szerzők – főleg a munkaviszonyban állók – számában, a foglalkoztatottsági rátában meglévő különbségeket is tükrözik. A TEJ/TEVE adatbázisaiban a lakosság valamennyi legális tiszta jövedelmére, az adózott és a társadalmi jövedelem összegére vonatkozó adatok vannak.

Tel: +36 1 350 0479
Fax: +36 1 270 9066
info@ceg-info.hu
www.cid.hu
www.bazis.hu
www.geomark.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik