Belföld

Közel egybillió eurót költöttek a Visa-kártyások

A Visa Europe európai ügyfelei csaknem ezer milliárd eurót költöttek el 2004-ben, tudatták a társaság vezetői csütörtöki tájékoztatójukon. A kártyás forgalom Magyarországon is dinamikusan nő, de a visszaélések száma globálisan folyamatosan csökken.

A Visa Europe tavaly már az új szervezeti struktúrában működve, azaz 2004 októbere óta nyolc új tagországgal bővülve (Málta és Ciprus már korábban tagja volt a szervezetnek) 16 százalékos forgalomnövekedést ért el. A tavalyi összesített költés 962,9 milliárd euró volt – mondta Edvj Massazza-Gal, a Visa Europe vezető alelnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A magyarországi forgalom is kedvezően alakult: miközben tavaly a Visa-kártyák száma közel 10 százalékos növekedés után az év végére 2,4 millió darabra emelkedett, a Visa kártyabirtokosok Magyarországon összesen 5,9 milliárd eurós forgalmat teljesítettek. A hazánkban használt kártyák 92 százaléka egyébként a legszimplább betéti kártya, a hitelkártyák és üzleti kártyák aránya egyelőre elenyésző.

Az Európai Unió régebbi tagországaiban egyébként jóval többet költenek el a kártyabirtokosok a vásárlásaik során, mint amennyi az újonnan csatlakozott tagországokban jellemző. A régi 15 tagországban például 2004-ben 2623 eurónyi POS-költés jutott egy Visa-kártyára, az új tagországokban viszont csupán 382 euró. Arányaiban kisebb a különbség az egy kártyás tranzakcióra jutó átlagos érték tekintetében: a régi uniós országokban 68,4 eurót, az újakban 56,2 eurót tett ki ez az érték.

A kártyatársaság vezetői kiemelték: miközben a forgalom dinamikusan bővül, a kártyacsalások száma visszaszorulóban van. Világszinten a kártyás fizetések 0,065 százalékát teszik ki, Európában pedig 0,062 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik