Belföld

Keveset kínáltak a Malévért

Valószínűleg a mostani pályázaton sem sikerül eladni a Malévot, mivel annak részvényeiért egyik jelentkező sem adna többet 150-200 millió forintnál. Az újabb sikertelenség miatt az ÁPV vélhetően tárgyalásos eljárás keretében keres majd vevőt a légitársaságra.

A Malév Rt. most záruló, rövid időn belül immár a második privatizációs pályázatának résztvevői is keveset ajánlottak a légitársaság csaknem 100 százalékos részvénycsomagjáért. A Napi Gazdaság információi szerint a három induló, az egykori malévosokat is tömörítő Aviation Solution Konzorcium, a szibériai Krasair és a sármelléki repülőtér üzemeltetésében is érdekelt ír Cape Clear kis szórással, 150-200 millió forint körüli összeget ajánlott a részvényekért. Közülük a szibériaiak voltak a legbőkezűbbek, míg a legkevesebbet a korábbi tenderen egyedül induló Aviation Solution ajánlotta, miközben szakmailag e cég pályázata az egyik legmegnyerőbb. Ez alkalommal mindhárom társaság kész volt a légitársaság hiteleinek részbeni átvállalására.

Mindez azonban várhatóan nem nyeri el a tulajdonos Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. tetszését, hiszen az ajánlatok értékelése során 80 százalékos súllyal szerepel a komplex pénzügyi ajánlat. Amennyiben az ÁPV tartani akarja az előre meghirdetett határidőt, még a héten döntenie kell a cég privatizációjáról, a fentiek tükrében azonban valószínűsíthető, hogy ez alkalommal is eredménytelennek minősítik a pályázatot.

Öt befektető nyújtotta be pályázati anyagát a Malév 99,95 százaléknyi részvényének eladását szolgáló nyilvános, egyfordulós privatizációs tender keretében. Korábbi sajtóértesülések még arról szóltak, hogy kilenc és esetleg hét befektető érdeklődik a légitársaság iránt. A dokumentációt azonban már csak öten vásárolták meg. Az öt beadvány közül három tekinthető ajánlatnak, a másik kettő szándéknyilatkozatnak.

A befektetőknek a teljes állami részvénycsomagra kellett ajánlatot tenniük, a tulajdonba lépés azonban legfeljebb egy éven belül, több lépcsőben is végbemehet.

Az elbíráláskor 20 százalékos súllyal szerepel az ajánlattevő legalább öt évre szóló üzleti programja, ennek részeként a nemzeti légitársaság jelleg fenntartására, továbbá a munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó elképzelései.

Ezt követően immár tárgyalásos eljárás keretében kereshetnek – s a vagyonkezelő minden bizonnyal keres is – vevőt a légitársaságra. Valószínűleg a tenderen részt vevő cégek mindegyike igényt is tartana a további fordulóra.

Ha az állam nem tudja eladni a céget, akkor a társaság felhalmozott hitelének kiegyenlítése mindenképpen rá vár, azért is, mert a kölcsönök java részén állami garancia van. A 3,5 milliárd forint jegyzett tőkéjű Malév saját tőkéje augusztus 31-én 451,49 millió forint volt. A múlt év végén az auditált saját tőke elérte a 2,65 milliárd forintot. A privatizációs szervezet igazgatósága a közelmúltban úgy döntött, hogy a légitársaságnak három hónapon belül – az eszközök lehetséges felértékelésével – rendeznie kell a tőkehelyzetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik