Belföld

A Zöld-foki-szigetek is belépne az EU-ba

Mario Soares volt portugál köztársasági elnök mozgalmat indított a Zöld-foki-szigetek EU-tagságáért.

Jose Maria Neves helyi kormányfő egy tavalyi lisszaboni útja során úgy fogalmazott, hogy országa fontolgatja az euró bevezetését, s az egységes európai valuta szigorú monetáris követelményrendszerét már most is teljesíti.

A Zöld-foki Köztársaság Afrika partjaitól mintegy 500 kilométerre található. A tíz nagyobb és még néhány kisebb szárazulatból álló szigetcsoport összterülete egy magyarországi megyének felel meg.
Annak a szigetrendszernek a legdélibb tagja, amelyhez északabbra a Portugália részét képező Azori-szigetek és a Madeirák, valamint a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek is tartoznak.

Utóbbiak, miután nem önállósultak, ma is az EU részei. A Zöld-foki- szigetek azonban 1975-ben függetlenné váltak, elszakadtak Portugáliától, s azóta önálló köztársaságot alkotnak. Az országban 1990 óta többpártrendszer van, s elemzők szerint a Zöld-foki Köztársaság Afrika egyik legstabliabb demokráciájának számít.

Részben éppen ezekre hivatkozik az EU-tagság megszerzéséért indított mozgalom. A stabil demokrácia és a környező szigetcsoportok uniós tagságán túl azonban olyan érvek is a Zöld-foki-szigetek EU-felvétele mellett szólnak Soaresék szerint, mint hogy a köztársaság kitűnő hidat képezhetne az unió és Afrika között, s legalább annyira európai, mint Törökország. „A földrajzi távolságnál az identitás többet számít” – érvelnek Soaresék, akik szerint a törökök felvétele sokkal több probléma elé állítaná az EU-t, mint a katolikus szigetvilág integrálása. Egyúttal abbéli reményüket is kifejezték, hogy José Barroso európai bizottsági elnök (aki szintén portugál) felkarolja ügyüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik