Belföld

A Magosz bízik abban, hogy a kormányfő tárgyal velük

"Nagyon feszült és nagyon nehéz pillanatokat élünk át, de hála istennek jó az idegrendszerünk. Nem rajtunk múlik" - nyilatkozta a Magosz elnöke, aki bízik abban hogy a kormányfő tárgyalni fog velük.

“Bízom benne, hogy ma a miniszterelnök úr, most már hazaérkezvén, áttekinti a helyzetet nyugodtan, és leül a gazdák képviselőivel” – mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke vasárnap reggel egy televíziós műsorban.

Hangsúlyozta: a demonstrációt akkor lehet lezárni, ha “tisztességes megállapodás születik”.

Hozzátette: három hete folynak a tárgyalások, amelyeket a kormányoldal kétszer szakított meg, és ez rendkívül feszült helyzetet okozott. Véleménye szerint a gazdavezetőknek az a feladata, hogy a demonstráció az alkotmányos rendnek megfelelően folyjon, a kormánynak pedig az, hogy végiggondolja és megoldja a helyzetet.

“A helyzetnek urai vagyunk, a gazdák pontosan értik, hogy a megállapodásig mi a feladatuk, mi pedig tudjuk, hogy mi a cél: egy korrekt, tisztességes megállapodás minél hamarabb. De ez nem rajtunk múlik, a kulcs nem a mi kezünkben van” – jelentette ki Jakab István.

Lapid Lajos, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese elmondta: a rendőrség a szervezőkkel együtt készül arra az időpontra, amikor a demonstráció befejeződik. Hozzátette: a tüntetés befejeződését követően négy órán belül a rendőrség készen áll, hogy megkezdje a felvezetést a hazavonuláshoz, és újabb négy órán belül a traktorok elhagyhatják Budapest területét.
Útlezárások Budapest körül

A főváros környéki félpályás útlezárások megerősítését, illetve a határállomásokhoz közeli útszakaszok blokádjának szorosabbá tételét jelentette be a MAGOSZ elnöke. Jakab István a Felvonulási téren egybegyűlt gazdák előtt közölte: a válságstáb arról döntött, hogy szombaton este 8 órakor mintegy 200 erőgép hagyja el a Felvonulási teret, és vonul ki a Budapest környéki utakra. 







Aminisztériumoktól vonna el pénzt a Fidesz
A gazdák támogatáshoz szükséges 15 milliárd forint előteremthető az egyes minisztériumok dologi kiadásra szánt keretének átcsoportosításával – jelentette ki Áder János, a Fidesz frakcióvezetője szombaton. Áder János budapesti sajtóértekezletén hangoztatta: “Mi úgy ítéltük meg, hogy a dologi kiadásoknak a nagy részét a korábban kiírt közbeszerzési pályázatok szerint javarészt új irodabútorokra, új kocsikra, új mobiltelefonokra fordítaná a minisztérium, szerintünk ez elhagyható, vagy legalább is egy későbbi időpontra tolható (…) Bejelentette, hogy a Fidesz már el is készítette az idei költségvetési törvényt módosító javaslatát. A nagyobbik ellenzéki párt frakcióvezetője szerint jelenleg sokkal fontosabb, hogy a sertés-, a baromfi- és a szarvasmarha-ágazat megmeneküljön és életképessége biztosítva legyen mint, hogy új autókban és új fotelekben pöffeszkedjenek az államigazgatási bürokrácia képviselői”.

A gazdák szombaton este rendőri felvezetéssel hagyják el a várost. Többségük Alsónémedi, Dunaharaszti, Érd és Vecsés környékére megy, hogy megerősítse az ott lévő félpályás útlezárásokat.

Jakab István néhány gazda zúgolódására reagálva – hogy miért kell elhagyni a Felvonulási teret – kijelentette: a traktorok nem vonulnak ki Budapestről, ő maga is a Felvonulási téren marad mindaddig, amíg a gazdák helyzete követeléseiknek megfelelően nem rendeződik.


A bejelentést követően Obreczán Ferenc, a MAGOSZ főtitkára az MTI-nek elmondta: szombaton várhatóan az országban mintegy 60-65 helyszínen demonstrálnak a gazdák, 3000-4000 erőgéppel. A főtitkár szerint végleges adatokat csak délután tudnak mondani.

A kormányszóvivő szerint a törvényes rend betartása és megőrzése azok felelőssége, akik a gazdákat az utcára hívták. László Boglár a távirati irodának kijelentette: Jakab Istvánt, a MAGOSZ elnökét személyes felelősség terheli abban, hogy a törvényes helyzet fennmaradjon.


Időközben engedély nélkül, teljes utakat lezárva demonstráltak gazdák több helyszínen is szombaton délelőtt.  Az országban 12 főúton, helyszínenként átlagosan 15 perc után önként felhagytak a tiltakozók az egészpályás útlezárással, miután a rendőrök felhívták a figyelmet a szabálysértésre. A rendőrség felhívta a tüntetők figyelmét, hogy a jövőben tartózkodjanak a jogsértésektől, ezt a gazdák tudomásul vettek


A gazdák már pénteken jelezték, hogy a miniszterelnökkel vagy megbízottjával – de nem Németh Imrével, az agrártárca jelenlegi vezetőjével – hajlandóak csak tovább tárgyalni. Az agrár-érdekképviseleti vezető közölte: “egyértelművé tettük, hogy a miniszter úrban – Németh Imrében – a gazdák bizalma megingott. Megkérjük miniszter urat, hogy keressen más területen lehetőséget a boldogulásra.” Közben a sajtótájékoztatónak helyt adó sátorban tartózkodó több száz gazda az agrártárca irányítójának lemondását követelte.

A koreai látogatásáról pénteken este hazaérkező Gyurcsány Ferenc kijelentette, továbbra is Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter képviseli a kormányt a tárgyalásokon.







Újabb útlezárások
Magyar Gazdák és Fogyasztók Önvédelmi Mozgalma az 51-es úton Dunaharasztinál, a 4-esen Vecsésnél, a 6-os úton Érdnél, valamint az 50-es úton Alsónémedinél szervezett félpályás lezárást. Vas megyében négy helyszínen, Körmendnél, Kőszegen, Bucsunál és Rábafüzesnél tart a hasonló akció. Bíró József, a MAGOSZ Vas megyei szervezetének vezetője azt mondta: nem tervezik, hogy újabb vasi gazdákat indítsanak el traktorokkal a fővárosba. Közben a főváros környéki félpályás útlezárások megerősítését jelentette be a MAGOSZ elnöke.


Mindenki demonstráljon! 


Csütörtökön a gazdák tárgyalóküldöttsége úgy ítélte meg, hogy a több hetes tárgyalások során kialkudott engedmények nem elegendőek. Elismerték, hogy több lényeges kérdésben engedményeket tett a szaktárca, de a számukra kiemelten fontos, a magyarországi költségvetésből juttatandó támogatások ügyében nem. 

Az MTI értesülései szerint elfogadhatatlan számukra, hogy az idei költségvetésben nem szerepel a európai uniós támogatást kiegészítő rész anyagi fedezete. Csütörtökön – mondták – már azt is elfogadták volna, hogy ne a teljes összeggel, csak – elsősorban az állattartás finanszírozhatóságához – 15 milliárd forinttal egészítse ki a kormány az agrártárca erre fordítható keretét. Az agrártárca tárgyalóküldöttségének viszont nem volt felhatalmazása arra, hogy egy ilyen plusz összeg bevonását vállalja.

A tárgyalóküldöttség – a demonstráló gazdák nagygyűlése által is megerősítve – ezért fordult a miniszterelnökhöz.


A demonstrációs bizottság arról is döntött, hogy semmilyen körülmények között nem állnak el eredeti követeléseiktől, nem adják fel mindaddig, amíg el nem érik követeléseik teljesülését, “a győzelmet, ami a magyar gazdatársadalom továbbélésének záloga”.








Már teljes útzár is volt

Egészpályás lezárást alkalmaztak a gazdák szombat délelőtt a 26-os főúton Bánrévnél, Győr-Moson-Sopron megyében a 14-es, a 84-es, a 86-os, illetve az M15-ös főúton, továbbá a 47-es főúton a Békés és Békéscsaba közötti útszakaszon, a 42-es főúton Püspökladánynál, a 31-es főút Pest megyei szakaszán. Somogy megyében a 67-es főúton Kaposfürednél, valamint a 61-es főút kaposújlaki szakaszán, Fejér megyében pedig a 7-es főúton, két helyen, illetve az 57-es főúton Mohácsnál zárták el traktoraikkal az utat a forgalom elől tüntetők. A demonstráló gazdák húsz percen keresztül teljes szélességében lezárták pénteken délben az 53-as számú főutat Kiskunhalas mellett. A sorban álló munkagépek közük egy megbeszélt jelre 15 traktor kivált a sorból és keresztbe fordult az úttesten. A Bács-Kiskun megyei rendőrkapitányság szóvivője, Hortobágyi István tájékoztatása szerint a jelenlévő rendőrök felszólították a járművek vezetőit, hogy szüntessék meg az útzárat, ezt a gazdák 20 perc után megtették. Egyelőre nincs jele annak, hogy a rendőrség eljárást indítana a gazdák ellen.



A Magosz elnöke arra kérte a jelenlévő gazdákat, hogy továbbra is fegyelmezetten, csak a törvények betartása mellett, szervezetten folytassák a demonstrációt. “Az erőnk ebben rejlik, ha minden lépést szervezetten, együtt teszünk” – emelte ki Jakab István.

Szerinte a kormány által hangoztatott 200 milliárdos gazdakövetelés hazugság, mert csak azt szeretnék, hogy a nekik járó EU-s támogatást megkapják, amihez a magyar kormánynak mindössze a 20 százalékos önrészt kellene biztosítani, e nélkül ugyanis elveszíthetjük az EU támogatási összegét is.

Emlékeztetett arra, hogy az agrártárca a 2004. évi 290 milliárd forintból, mindössze 154 milliárdot fizetett ki, és a többit a következő évi áthúzódó tételként tartanak nyilván.

“Ami szerinte igazán felborította a tárgyalásokat, hogy az FVM 2006-ra már mintegy 180 milliárd forint agrártámogatást betervezett áthúzódó tételként” – közölte Jakab István.

A Magosz elnöke emlékeztetett arra, hogy 2005 december 31-ig a magyar gazdáknak meg kellene felelniük az EU állathigiéniai követelményeinek, ám ha elmaradnak a támogatások, akkor erre nem lesz pénz.

“Mi azért akarjuk az utolsó fillérig igénybe venni az EU támogatásokat, hogy ne a nemzeti költségvetést apasszuk, és ne szaporítsuk a munkanélküliek táborát” – fogalmazott az agrárdemonstrálók vezetője.

Reményét fejezte ki, hogy a magyar tudóstársadalomtól, az agrárkutatóktól, az akadémikusoktól segítséget kapnak a tárgyalások szakmai részéhez.

Kifejtette: egyre több uniós és határontúli magyar szakmai szervezet, és érdekképviselet fejezi ki szakmai szolidarítását a demonstráció mellett. Jakab István idézte Tőkés László erdélyi református püspök együttérző üzenetét, miszerint “lélekben a tiltakozó gazdákkal van nehéz, de egyenes szándékú útjukon”.

Németh: politikai okok miatt nem született megegyezés

„Szakmai megegyezés született, a megállapodás aláírását politikai szempontok akadályozták meg” – fogalmazott a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter pénteki sajtótájékoztatóján.


A miniszter aláhúzta: az agrártárca a lehető legnagyobb rugalmasságot tanúsította a tárgyalások során, amit a költségvetési keretek megengedtek. Választ indítványára – amelyet írásba foglalt, ez az a megállapodás-tervezet, amelyet a tárgyalások nyomán a minisztériumban kidolgoztak – pénteken tíz óráig nem kapott a demonstráló gazdák megbízottaitól.


A miniszter jelezte, hogy csupán egyetlen vitás kérdés miatt nem született megegyezés a tárgyaláson, nevezetesen az állatjóléti támogatások finanszírozásának ügyében nem sikerült közös nevezőt találni. Ez ugyanis 10-15 milliárd forintnyi többletforrást igényelt volna az idei költségvetési kereteken felül.


A miniszter sajnálta, hogy a megállapodást nem lehetett aláírni. Pásztohy András, a tárca politikai államtitkára, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón, jelezte, hogy azok a szervezetek, amelyek nem írták alá a megállapodást, bármikor aláírhatják a dokumentumot.


Arra az újságírói kérdésre, hogy a miniszter tájékoztatta-e a kormányfőt, igen volt a válasz, és Németh Imre hozzátette: Gyurcsány Ferenc nem örült az aláírás elmaradásának.


A Fidesz véleménye


Gyurcsány Ferencnek haza kell jönnie, és tárgyalnia kell a gazdákkal – mondta Lengyel Zoltán, a Fidesz országgyűlési frakciójának mezőgazdasági kabinetvezetője.


Németh Imre földművelési miniszter nem rendelkezik felhatalmazással a megállapodás megkötésére, ezért Gyurcsány Ferencnek haza kell jönnie, és el kell látnia sürgős feladatát, amely nem csak kötelessége, de elemi emberiességi gesztus is a gazdákkal szemben – jelentette ki Lengyel Zoltán az MTI-nek. Hangsúlyozta: a gazdák a tárgyalás során elmentek addig, amíg lehetett, azonban tovább nem hátrálhattak, mert egyébként alulmaradnak az unión belüli kíméletlen versenyben.


 A fideszes politikus hozzátette: amíg nincs megállapodás, addig a demonstrációt az eddigieknél sokkal határozottabban folytatják.


Lengyel szerint a kormány és Gyurcsány Ferenc, ha akarja, elő tudja teremteni az állatjóléti támogatáshoz szükséges összeget. A labda most a kormány térfelén pattog, a költségvetésben van tartalék, ezért ki lehet, és ki is kell fizetni ezt az összeget, hiszen több tízezer gazda sorsa függ ettől – mondta.


Gyurcsány reakciója


A politikailag a gazdatüntetők mögött állók felelőssége nem kísérteni a politikai, illetve gazdasági destabilizációt Magyarországon – jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő pénteken a dél-koreai fővárosban. Lehangoló és elkeserítő “olvasni, hogy a tüntetést szervező bizottság tagjainak jelentős része a legnagyobb ellenzéki párt gazdatagozatának a tagja” – mondta a miniszterelnök a Koreai Köztársaságban tett háromnapos hivatalos látogatásának záró sajtótájékoztatóján, reagálva Jakab Istvánnak, a gazdatüntetők vezérének arra a pénteken elhangzott nyilatkozatára, hogy a Németh Imrével folytatott tárgyalások elakadtak, s a demonstrálók a továbbiakban kizárólag a kormányfővel hajlandók tárgyalni.


A miniszterelnök a demonstrációs bizottság elnökének nyilatkozatával összefüggésben azzal vádolta a gazdákat, hogy céljuk a tárgyalások tudatos megszakítása. Szavai szerint a kormány hetek óta semmi újat nem mondott, a gazdák ilyen alapon akár hetekkel ezelőtt is megmondhatták volna, hogy nem kívánnak tárgyalni.


A kormány nem tud a mezőgazdaság és vidékfejlesztés céljaira a költségvetésben elfogadottakon túl több pénzt átcsoportosítani, “mert nincs kitől elvegye ezt a pénzt”, és “nincs, kire adót vessen ki” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.


 Mint mondta, a gazdák – válaszul arra a kormány által hangoztatott érvre, miszerint a kabinet nem terjeszkedhet túl a költségvetés keretein – “sűrű telefonokat követően” bejelentették: márpedig nekik követelésük van a költségvetés keretein túl is.


“Továbbra sem kívánom összekeverni a szakmai és a politikai kérdést” – mondta a miniszterelnök válaszul Jakab István nyilatkozatára. “Nekem nincs felhatalmazásom arra, hogy már márciusban a költségvetés általános tartalékaiból tízen-, huszonmilliárd forintokat kifizessünk” – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik