Belföld

A gazdák már csak a miniszterelnökkel tárgyalnak

Az Országos Demonstrációs Bizottság és a gazdák tárgyalóküldöttsége péntek délelőtti budapesti ülésén úgy döntött, hogy a továbbiakban csak a miniszterelnökkel, vagy annak megbízottjával hajlandó tárgyalni.

Erről Székely Gábor, a demonstrációs bizottság tagja, a Magosz alelnöke tájékoztatta az MTI-t a tanácskozást követően. Közölte: a döntést azért hozták, mert az agrárminiszter felfüggesztette a tárgyalásokat és úgy vélik, hogy a továbbiakban nem kompetens az ügyben. Emellett semmiféle választ nem kaptak felvetéseikre a megadott határidőig – azaz pénteken délelőtt tíz óráig – a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumból.

A gazdák és a szaktára képviselői között a tárgyalások csütörtökön este szakadtak meg, mert nem tudtak megegyezni az állattenyésztőknek járó támogatás mértékéről. Ezek után mindkét fél péntek reggel 10 óráig várt arra, hogy a másik engedjen.

A gazdák demonstrációjukat addig folytatják, amíg eredményt el nem érnek. Ez azt jelenti, hogy újabb félpályás útlezárások lesznek az országban és az ország egyre több részéből indulnak újabb traktorkonvojok Budapestre.

Székely Gábor kitért arra: a gazdák azt szeretnék elérni, hogy a nemzeti támogatásokra legyen garantált pénz a költségvetésben és azt fizessék is ki nekik. Ez összesen mintegy 15 milliárd forintot tesz ki.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik