Belföld

Agrártüntetés: tízig várnak egymásra

Nem kötöttek megállapodást a demonstráló gazdák és az agrárkormányzat képviselői csütörtökön estig annak ellenére, hogy mindkét fél az utolsó pillanatokig bízott benne. Mindkét fél lát azonban esélyt a pénteki megoldásra.

Jakab István, a Magosz elnöke a csütörtöki tárgyalásokat követően kijelentette: “Pénteken tíz óráig még meggondolhatja magát a kormány delegációja és új javaslatot tehet a megállapodás érdekében”.

Németh Imre földművelésügyi miniszter pedig úgy fogalmazott: “Sajnálom és értetlenül állok az előtt, hogy az egyezség nem jött létre. Pénteken 10 óráig kölcsönösen választ adnak a felek egymásnak arra, hogy meggondolták-e magukat. A tárgyalásokat lezártnak tekintem.”

Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a gazdák tiltakozása nem marad abba, Németh Imre azt felelte, hogy ez a forgatókönyv nem az agrártárca ügye.

Jakab István arra nem tudott érdemi választ adni, hogy mi lesz, amennyiben mégsem egyeznek meg. Úgy fogalmazott: “majd meglátjuk”.

Vita az állattenyésztők támogatásáról

Németh Imre szerint egy hajszálon múlott a megegyezés az agrártárca és a demonstráló gazdák megbízottai között. A megegyezés aláírása azért hiúsult meg, mert a két fél nem tudott megállapodni az állattenyésztőknek juttatandó úgynevezett állatjóléti támogatások kifizetésének időpontjában.

Az agrártárca egy előfinanszírozási konstrukciót ajánlott, amelyhez teljes egészében a gazdálkodók a jövő év elején juthattak volna hozzá. A kifizetés két ütemben történt volna, ám ezt a demonstráló gazdák képviselői visszautasították.

Jakab István azt mondta: kérdéses, hogy a nemzeti büdzsében erre a célra van-e 10 milliárd forint. A Magosz elnöke szerint számukra elfogadhatatlan, hogy a jövőt éljék föl, azaz a jövő évi nemzeti kiegészítés (top up) terhére fizessék ki az állatjóléti támogatásokat.

A miniszter szerint 10 milliárd forinthoz juthattak volna a gazdálkodók ily módon. Németh Imre hozzátette: “nekünk a miniszterelnök úr és a kormány álláspontját be kellett tartani”.







Vissza a rendes kerékvágásba
Az agrártárca irányítója közölte: péntektől a minisztérium a régi kerékvágásban dolgozik és teszi a dolgát. Bejelentette: Brüsszelben az unió illetékesei elfogadták, hogy 330 ezer tonna magyar búza exportját külön támogatásban részesítik. A miniszter szerint ezzel a döntéssel többletraktár-kapacitás szabadul fel, amely lehetővé teszi az intervenciós felvásárlások gyorsítását. Emellett az agrártárca a nemzeti kiegészítésről szóló rendeletet, valamint a nemzeti támogatásról szóló jogszabályt is meg kívánja alkotni. A miniszter szóbeli garanciát vállalt arra, hogy a gazdálkodók az idei 328 milliárd forintos agrártámogatás minden forintjához hozzájutnak.

A legkényesebb pontban megegyeztek


Csütörtök délutánra sikerült az egyik legkényesebb kérdésben, a gabonaintervenció problémájában mind a két fél számára elfogadható megoldást találni. Erről a tárgyalások szünetében Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára számolt be. A megoldás lényege, hogy a kormány június 30-ig átveszi a május végéig intervencióra felajánlott összes gabonát. Így a gazdáknak nem kell peres úton érvényesíteni a kötelező átvételre vonatkozó jogaikat jegyezte meg a főtitkár.

Obreczán nem tudta megmondani, hogy ezt a gabonamennyiséget hol helyezi el az agrártárca. Véleménye szerint nyílván megtalálták erre a módot, hiszen csak így vállalkozhattak e pontban megegyezésre.

A további két még vitatott kérdéskör az adósságkonszolidáció, illetve a költségvetési tételekre vonatkozó követelések ügye. Ezekben azonban csütörtök estéig nem sikerült megállapodást kötnie a feleknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik