Belföld

Erősödéssal zárta a hetet a forint

admin

2005. 03. 11. 16:16

A forint pénteken erősödött a bankközi devizapiacon, délután az euróval 242,80/243,00 forinton kereskedtek, 60 fillérrel gyengébben a csütörtöki 243,40/50 forintos árfolyamnál. A forint 14 százalékon állt záráskor a plusz-mínusz 15 százalékos árfolyamingadozási sáv erős oldalán, 100 bázispontra a sáv erős szélétől.

A devizapiac lényegében nem reagált a februári, 1981 óta legjobb havi inflációs adatra, a forint csak délután kezdett érezhető erősödésbe. Az állampapírok másodpiacán az inflációs adat megjelenése után mintegy 10 bázisponttal csökkentek ugyan a hozamok, de délre gyakorlatilag a reggeli szintre tértek vissza, és a kereskedés végén is ott álltak. Az árfolyamok alakulását továbbra is globális tényezők befolyásolják – mondják kereskedők.

A feltörekvő piacokon a csütörtöki általános gyengülést pénteken kisebb korrekció követte. A délután megjelent amerikai kereskedelmi deficit adatok hatására gyengült a dollár, s ez valószínűleg gyengíti majd a feltörekvő piacok valutáit – köztük a forintot is – mondják a piacon. Délután 180,70/90 forinton kereskedtek az amerikai valutával, mintegy 40 fillérrel gyengébben a 181,30/50 forintos csütörtöki árfolyamnál.

Az euró péntek délutáni 242-243 forint körüli jegyzése alapján a piacon úgy vélik, hogy jelentősen csökkent az esélye a kockázatkedvelő külföldi befektetési alapok forinterősítő támadásának a március 14-15-iki bankszünnapok alatt.

Emellett a forint nem védtelen a bankszünnapok alatt sem. A Magyar Nemzeti Bank intézményi kapcsolatai révén ha akar, megjelenhet a piacokon, a külföldi bankok magyarországi leánybankjai pedig “anyjuk” révén részt vehetnek a forint/euró kereskedésben a szünnapok alatt is. Az elektronikus kereskedési rendszerben résztvevő bankok már betáplálták azokat az árfolyamszinteket, amelyeken szükség esetén életbe lépnek a megbízások – mondják a piacon. A zloty árfolyam alakulása hatással lehet a forint kurzusára az ünnepek alatt is, hiszen az utóbbi időben “kötelékben repült” a két valuta.

A forintpiacon változatlan, 8,00/15 százalékos szinten álltak a kamatok, a március 16-án életbe lépő tomnext kamatok is 8,0 százalék körüli szinten maradtak.

A bankok a március 16-án lejáró 440,2 milliárd forint összegű kéthetes jegybanki betétnél többet, 529,2 milliárd forintnyit kötöttek le az MNB-ben két hétre. Ezzel hatalmas méretűre, 903,07 milliárd forintra emelkedett a jegybankban elhelyezett kéthetes betét összege. A várhatóan fellépő likviditáshiány következtében jövő héten szerdán megdrágulhatnak a rövid lejáratú hitelek.

A hosszabb lejáratokon lassan olvadt a kamatszint pénteken is, de a piacon már nem számítanak arra, hogy Monetáris Tanács március 16-iki ülésén rendkívüli kamatcsökkentést hajtana végre. A március 29-én soros kamatdöntő ülés után viszont 7,25-7,50 százalékos jegybanki alapkamatra számítanak a piacon a jelenleg érvényben lévő 8,25 százalékhoz képest.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.