Belföld

Emelkedő hozamszint az állampapírpiacon

Csütörtökön a jelentős forintgyengülés hatására közepes eladási hullám indult el az állampapírok másodpiacán is, a hozamszint minden lejáratra emelkedett 10-15 bázisponttal.

A vártnál valószínűleg kevésbé lesz sikeres a 12 hónapos diszkont-kincstárjegy aukció is. Korábban arra számítottak a piacon, hogy a szerdai 6,85 százalékos másodpiaci hozamnál alacsonyabb átlaghozammal sikerül értékesíteni az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által felkínált 30 milliárd forintnyi mennyiséget, a délelőtti forintgyengülés fényében azonban valószínűbb egy 7 százalék körüli átlaghozam.

A devizapiacon a délelőtt folyamán 242,20 és 244,60 forint közötti széles sávban ingadozott az euró árfolyama. Dél körül 243,55/65 forinton jegyezték az uniós valutát. Eleinte a piacon még sokan gondolták úgy, hogy jegybanki intervenció is közrejátszott a forint gyengülésében, de kereskedők szerint valószínűbb magyarázat, hogy azok a befektetési alapok zárták opciós pozícióikat, amelyek korábban a forint erősödésére játszottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik