Belföld

Demjánéké a Hungexpo

A francia GL Events, valamint a TriGránit és a West End konzorciuma 8 milliárd forintért veheti meg a Hungexpót – jelentette ma be az ÁPV Rt.

A francia GL Events, valamint a TriGránit és a West End konzorciuma a Hungexpo Rt. 77 százaléknyi részvénycsomagját veheti meg nyolcmilliárd forintért.


Baranyi Imre, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. (ÁPV Rt.) igazgatóságának tagja, az értékelő bizottság elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: a befektető öt éven belül öt milliárd forintot, a következő öt évben pedig 2,5 milliárd forintot fordít a vásárváros fejlesztésére a jelenlegi helyszínen. Az adásvételi tárgyalások várhatóan áprilisban zárulnak le – tette hozzá.

A GL Events, valamint a Trigránit és a West End konzorciuma a Hungexpo privatizációs pályázatának második fordulójában 75 százalékkal megemelte az eredeti 4,62 milliárd forint vételi ajánlatát, és így 91,92 ponttal lett az első. A befektető köteles további 1,868 milliárd forintért megvásárolni a Kőbányai Önkormányzat tulajdonában lévő 17,99 százalék Hungexpo részvényt is, amennyiben a X. kerületi képviselő testület az eladás mellett dönt. Az ÁPV Rt. tulajdonában maradó öt százalékot a Hungexpo dolgozói vásárolhatják meg.

Kiesett a korábbi esélyes

A pályázat első fordulójában a Carion Holding Vagyonkezelő és Szolgáltató Rt., a VHV Vendéglátóipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az ECE Projektmanagement Budapest Kft., a Hungexpo MRP Szervezete és az Airport Cargo Center Ingatlanfejlesztő és Ingatlanhasznosító Kft. konzorciuma kapta a legtöbb pontot, szám szerint 94-et, de a második fordulóban beadott végleges, 5,9 milliárd forint árajánlatához az előírt időpontig nem csatolta a biztosítékul előírt bankgaranciát. Demján Sándor cégének esélyeit nagyban javította, hogy Carion mögül kihátrált a finanszírozó bank, a Budapest Airport-ügy kipattanása után. A ferihegyi repteret üzemeltető állami cég ugyanis úgy döntött, hogy mégsem vásárol telket 4,7 milliárd forintért a Carion mögött álló befektetőktől (részletek >>).

A Hungexpo tenderen végül nyertes ajánlattevő GL Events-Trigránit-West End konzorcium az első fordulóban még csupán 84,78 pontot kapott, amiből a szakmai értékelés 21,9 pontot jelentett, a többit a megajánlott árért kapta. Az elbírálásnál a szakmai kritériumokat 30 százalékos, az árajánlatot pedig 70 százalékos súllyal vette figyelembe az értékelő bizottság.

Az elbírálásnál szakmai szempont volt a bemutatott üzleti elképzelés megalapozottsága; az ajánlattevő szakmai háttere, referenciái; a kiállítás helyszíneinek megközelíthetősége; a helyszín fejlesztési koncepciója; a bemutatott üzleti tervek megvalósításának időbeli ütemezése.

A második fordulóba az ÁPV Rt. már nem hívta meg az Expomedia-Wallis konzorciumot, amely az első forduló harmadik helyezettje volt.

Szigorú kontroll

A nyertes ajánlattevő által vállalt fejlesztések megvalósítását az ÁPV Rt. szigorúan figyelemmel kíséri. Egy különleges jogokat biztosító részvénnyel a privatizációs szervezetnek vétójoga van az ingatlan hasznosításával kapcsolatos bármilyen lépés megakadályozására – válaszolta újságírói kérdésre Baranyi Imre. Hozzátette, bár a szerződéstervezetben szerepelt olyan szankció, amely 30 százalékon visszavásárlási lehetőséget biztosított volna az ÁPV Rt.-nek, ha a befektető a vállalásait nem teljesíti, de ez kikerült, mert az ajánlattevők elálltak volna a pályázattól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik