Belföld

A hiányadatok nem gyengítették a forintot

A forint kedden is erősödött a bankközi devizapiacon, az eurót 241,45/55 forinton jegyezték 15.30-kor, mintegy 20 fillérrel gyengébben a 241,75/85 forintos hétfői árfolyamnál. A forint 14,47 százalékon állt a 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán délután, 53 bázispontra közelítve meg a sávszélt.

A hétfőn késő délután közzétett államháztartási hiány mintegy 20 milliárd forinttal magasabb volt ugyan a piaci várakozásoknál, a forint azonban továbbra sem gyengült, sőt erősödött.

Nem rendítette meg a magyar devizát az sem, hogy az EU pénzügyminiszterei kedden az idei államháztartási hiány eléréséhez további intézkedéseket javasoltak a magyar kormánynak. A régiós valuták, valamint a részvény-, és kötvénypiac lendülete továbbra is támaszt nyújtott a forintnak. Emellett tartja magát az a piaci vélemény, hogy a külföldi befektetők valószínűleg kihasználják a hosszú hétvégét, amikor a magyarországi piacok és az MNB zárva lesznek, és nem tudják megakadályozni, hogy a forintot a 240,01 forint/eurós sávszélre kitolják.

Kedden 241,30 forintig gyengült az euró, ennél a szintnél azonban valószínűleg opciós ügyletekből eredő kötelezettségek miatt megjelentek az euró vásárlók. A forgalom meglehetősen élénk volt a bankközi és az állampapír piacon is – mondják kereskedők.

A dollár gyengült az euróval szemben a nemzetközi piacokon, a kedden délután jegyzett 181,95/182,00 forintos árfolyam több mint egy forinttal volt gyengébb a hétfői 183,30/40 forintos kurzusnál. A piacon úgy vélik, hogy ha a dollár eléri a 180 forintos szintet, akkor erről az oldalról érkezhet a segítség: gyengülhet a forint.

A három hónapos diszkont-kincstárjegyre intézményi befektetők 111 milliárd forintnyi ajánlatot nyújtottak be a 25 milliárdra tervezett értékesítés keretre. Az Államadósság Kezelő Központ 30 milliárdra emelte az eladott mennyiséget, de a 7,21 százalékos átlaghozam így is 13 bázisponttal volt alacsonyabb a hétfői másodpiaci referenciahozamnál. A többi másodpiaci referenciahozam is jelentősen apadt, az éven belüli lejáratok 15-23 bázisponttal, a közép lejáratoké 13-15, a hosszú lejáratúaké 7-8 bázisponttal ment lejjebb.

A 7,50 százalék körüli rövid piaci hozamok arról tanúskodnak, hogy március 29-ére 75-100 bázispontos jegybanki alapkamat csökkentést áraz be a piac. Kérdésesnek tartják azonban a piacon, hogy a kamatcsökkentés meghozza-e a kívánt forint-gyengülést. A régiós jegybankok utóbbi időben bevetett hasonló intézkedései hatástalanok maradtak, a hetek óta napirenden lévő jegybanki intervenciók csak átmenetileg gyengítik a nemzeti valutákat.

A piacon úgy vélik, hogy a forint tartósan csak akkor lesz a mostaninál gyengébb, ha a régió megítélésében következik be gyökeres változás.

A forintpiacon az overnight kamat 8,10/20 százalékon zárt, 20 bázisponttal magasabban a hétfői szintnél. A kéthetes betételhelyezés után kevés pénz maradt a napi szükségletek fedezetére, és ez a rövid kamatok emelkedéséhez vezet. A kamatcsökkentési várakozások miatt kedden szinte a teljes bankrendszer részt vett a kéthetes jegybanki betét elhelyezésben, amire régen volt példa.

A 28 betételhelyező bank összesen 373,9 milliárd forintot kötött le az MNB-ben szerdától a jelenleg érvényes 8,25 százalékos jegybanki alapkamatra. A lejáró 128,96 milliárd forintot is tekintetbe véve a bankoknak rekord magas, 814,1 milliárd forintot kitevő betétje lesz a jegybanknál két hétig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik