Belföld

MNB: februárban nőttek a nemzetközi tartalékok

Előzetes adatok alapján a Magyar Nemzeti Bank nemzetközi tartalékainak értéke 13,290 milliárd euró volt 2005 február végén, 1,767 milliárd euróval nőtt január végéhez képest, amely a két év eleji nagy kötvénykibocsátást tükrözheti.

A jegybank honlapján megjelent közlemény szerint a tartalékok februári erős növekedésében a magyar állam két év eleji – együttesen mintegy 2,2 milliárd eurós – külföldi kötvénykibocsátása játszhatta a fő szerepet – a bevételek mindkettőből februárban folytak be.

A február végi tartalékok 1,587 milliárd euróval haladták meg a tavaly év végi szintet, a tavaly február véginél 2,611 milliárd euróval voltak magasabbak.

Dollárban számítva a nemzetközi tartalékok értéke 2005 február végén 17,623 milliárd volt, 2,656 milliárddal több, mint egy hónappal korábban. A dollárban mért tartalékok 2004 december végéhez képest 1,66 milliárd dollárral, az egy esztendővel korábbi szinthez képest 4,397 milliárd dollárral nőttek.

A tartalékok megugrása elsősorban a két év eleji nagy devizakötvény-kibocsátást tükrözheti: a januári 1,5 milliárd dolláros tízéves kötvény fizetési napja február 3., a februári 1 milliárd eurós tizenöt éves kötvényért pedig február 24.-én fizettek a befektetők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik