Belföld

Tíz témáról tárgyalnak ma a gazdákkal

Az agrártárca vezetője kedd délután bejelentette, hogy a gazdák egy év haladékot kapnak agrárhiteleik törlesztéséig. Szerdán reggel 9 órakor folytatták a tárgyalásokat az érintett felek.

Az eredeti terveknek megfelelően szerdán reggel 9 órakor folyatódtak a megbeszélések a demonstráló gazdák és az agrártárca megbízottai között Budapesten az Agrárgazdasági Kutatóintézetben – tájékoztatta az MTI-t Kis Miklós, a demonstrációs bizottság tagja a tárgyalások megkezdését követően.

Keddi eredmények

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy módosította az Európa Terv agrárhitel program bevezetéséről szóló rendeletét és így újabb egy év türelmi időt kaptak a gazdálkodók hiteleik visszafizetésére.

A múlt évben ugyanis az uniós csatlakozáshoz kapcsolódóan 230 milliárd forint fejlesztési hitelt vettek igénybe a gazdák annak érdekében, hogy versenyképessé váljanak az unió piacán. A hitelek törlesztését ez év márciusában kellett volna megkezdeni, ám a rendeletmódosítás nyomán ezt csak a jövő évben kell megtenniük a gazdálkodóknak. Ebben az évben a gazdáknak 30 milliárd forintnyi törlesztés visszafizetéséről kellett volna gondoskodniuk, ám ezt most nem kell megtenniük, mivel további egy év haladékot kaptak a visszafizetésre.

A miniszter ugyanakkor jelezte, hogy a türelmi idő meghosszabbítása nem jelenti a futamidő változását is. A türelmi idő meghosszabbítását közvetlenül a hitelt nyújtó pénzintézettől kell kérnie a gazdálkodóknak.

Folytatódó egyeztetések

Szerdán a szakértők elsősorban olyan témákról tárgyalnak, amelyek esetlegesen törvénymódosítást, az agrárbüdzsén belüli átcsoportosításokat vagy Magyarország uniós kapcsolataival összefüggő kérdéseket érintenek. A szakértők mintegy 10 témakörben egyeztetik véleményüket, és próbálnak közös álláspontot kialakítani.

Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium külön kitért arra, hogy van néhány olyan téma, mint például a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv, az intervenció, a falugazdász hálózat és az adókkal összefüggő kérdések, amely várhatóan a szakértői egyeztetést követően a plenáris ülés elé kerül.

A szakértők három bizottságban egyeztetik véleményüket a demonstráló gazdák petíciójában megfogalmazott követelések teljesíthetőségéről. A két delegációvezető, Benedek Fülöp, az agártárca közigazgatási államtitkára és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke az újságírók előtt kijelentette: a tárgyalások érdemi részéről mindaddig nem kívánnak tájékoztatást adni, amíg azok folynak és megegyezés közeli állapotba nem kerülnek az ügyek.

Eddig 160 ezren kaptak támogatást

Eddig 160 ezer gazda kapta meg a területalapú támogatást, közel 31 milliárd 277 millió forint értékben – jelentette be László Boglár, kormányszóvivő. Elsősorban a kisgazdálkodók kapták meg a terület alapú támogatást, de már mintegy kétszáz nagygazda is hozzájuthatott a pénzéhez. Az agrártárca tájékoztatása szerint a kifizetések üteme felgyorsult, mivel már az 500 hektár feletti gazdaságok egy kisebb hányada is hozzájutott az őket megillető támogatáshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik