Belföld

Kamatot vágott a szlovák jegybank

A várakozásoknak megfelelően 100 bázisponttal csökkentette a szlovák alapkamatot az ország jegybankja. A kamatvágás ellenére tovább erősödik a korona, és elemzők szerint félő, hogy a jegybank a sorozatos intervenció ellenére elveszíti a csatát.

A szlovák jegybank monetáris tanácsa 100 bázisponttal 3,00 százalékra csökkentette az irányadó kéthetes repo rátát. A piac már beárazta a kamatcsökkentést, a szlovák korona a döntés után tovább drágult.


A jegybank hétfői döntésével az irányadó kamat mellett az overnight kamatot 50 bázisponttal 2,00 százalékra, az overnight refinanszírozási kamatot pedig 150 bázisponttal 4,00 százalékra mérsékelte.

A szlovák jegybank utoljára múlt hét pénteken avatkozott be a devizapiacon, amikor intervencióval lépett fel a korona erősítésére játszó befektetőkkel szemben 37,820 koronás árfolyamnál.


Piaci megfigyelések szerint a jegybank 37,820 koronás euróárfolyamnál helyezett el euró vételi megbízásokat, ami a korona valaha elért legmagasabb árfolyamának számított. A múlt héten ez már a nemzeti bank negyedik nyíltpiaci beavatkozása volt. 

A bank döntésének bejelentése után 37,82/euróra drágult tovább a korona, jelezve, hogy a piac már korábban beárazta a kamatemelést, így a korona drágulása most rendületlenül folytatódott.

Folyamatos erősödés után a szlovák korona körülbelül 2 százalékkal drágább, mint az év elején. Tavaly 6,2 százalékkal erősödött az euróval szemben, a javuló külső mérlegek és a külföldi tőke nagy beáramlása miatt.

A központi bank hivatalos álláspontja szerint, tudomásul veszik a gazdasági alapokkal magyarázható és fokozatos felértékelődést, de küzd a gyors kilengések ellen.


A piaci elemzők szerint azonban a bank egészen biztosan el fogja veszíteni ezt a csatát, mert a gazdasági alapok lesznek az erősebbek.

A Szlovák Nemzeti Bank tavaly tavasszal és novemberben négy lépésben összesen 2,0 százalékponttal 4,00 százalékra csökkentette irányadó kamatát, mindannyiszor a felértékelési nyomás elhárításával indokolva az enyhítést, és szóbeli, illetve nyíltpiaci beavatkozásokkal is igyekezett fékezni a felértékelődést.

A meredek kamatcsökkentést lehetővé teszi, hogy tovább csökken az infláció: januárban 3,2 százalékos volt a tizenkét havi fogyasztóiár-növekedés, a decemberi 5,9 százalék és a tavaly januári 8,3 százalék helyett.

A bank maga is bízik a drágulás lassulásában: idén júniusra 4,0 százalékos tizenkét havi inflációt jósol, ez év végére a célsávja 3,5 százalék, plusz-mínusz 0,5 százalékpontos tűréssel, az EU-szabvány szerint számolva. Jövő év végére 2,5 százalék alatti, 2007 végére és 2008 végére 2 százalék alatti tizenkét havi infláció a célja, teljesítendő az eurócsatlakozási feltételek közül az inflációra vonatkozót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik