Belföld

Hatósági önkényre panaszkodnak a német befektetők

Már a német befektetők is morgolódnak az áfa-vizsgálatok elhúzódása és a mezőgazdasági támogatások késése miatt.

A német vállalatok jól érzik ugyan magukat Magyarországon, de gyakran panaszkodnak hatósági önkényre – írta hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung Ludwig Georg Braunra, a német ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének elnökére hivatkozva.


Az Európai Unióba való belépés előtt bosszúságot okozott a vámhatóság, most a vállalatok az áfa körüli vizsgálódások miatt vannak felháborodva, ezeknek a vizsgálatoknak a tartama az EU-csatlakozás után ugyanis jelentősen megnőtt.

A kormány a visszatérítést esetenként öt hónappal eltolta, hogy megszépítse az államháztartási adatokat. Kisebb vállalatoknál emiatt likviditási problémák merültek fel.

Egyedül a ZF autóalkatrész beszállítónál januárban állítólag 170 órát tartott a vizsgálat – írja a lap.

Káosz uralkodik a mezőgazdasági támogatások kifizetésénél is.

A potenciális beruházókat nem különösebben bátorítják a dialízis üzletbe beszállt német egészségügyi konszernek panaszai sem. A vállalatokat szerződés kötelezi a páciensek ellátására. A páciensek növekvő száma ellenére a kormány nem tartja magát a szerződéses árszabályozáshoz, hanem megpróbálja lenyomni az árakat – olvasható a Frankfurter Allgemeine Zeitungban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik