Még le sem zárult a néhány hónappal ezelőtti paprikabotrány, most ismét paprikaügyről adott hírt az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ). Mint azt Ócsai Lajos, a ÁNTSZ főosztályvezetője pénteken elmondta: több ezer kilogramm mérgezett tv-paprika került az országba.
Az első híradás szerint a mérgezett importpaprika Marokkóból érkezett. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a termék növényvédő szerrel fertőzött. Amint azt Ócsai Lajos főosztályvezető elmondta, a paprikában lévő növényvédő szer határértéke ugyan többszörösen meghaladja a megengedettet, de akut mérgezést szerencsére nem okozhat. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a mérgezett paprika február 4. és 14. között, két szállítmányban érkezett az országba, összesen mintegy 22 ezer kilogrammnyi mennyiségben.
|
Valamennyi, más termelőtől illetve importőrtől származó tételt a növény- és talajvédelmi szolgálatok analitikai laboratóriumai folyamatosan ellenőrzik, a kifogásolt tételekről az ÁNTSZ területileg illetékes szervét haladéktalanul értesítik – áll a közleményben. Az ÁNTSZ a fertőzött tételekre szúrópróbaszerű vizsgálatok során bukkant – közölte a szolgálat.
A mostani eset korántsem tekinthető elszigeteltnek. Alig két hónapja közölte csak az országos tiszti főorvos, hogy lezártnak tekinthető az ősszel kereskedelmi forgalomban talált, aflatoxin tartalmú fűszerpaprika vizsgálatsorozata.
Mint ismert, a kormány október végén egy hirtelen rendelettel az összes paprikakészítményt betiltotta, s levetette az üzletek polcairól. A döntés azért született, mert három fűszerforgalmazó cég, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt., valamint a Sükösdi Házi Pirospaprika Kft. termékeiben az aflatoxin nevű mérgező anyag mennyisége meghaladta a megengedett szintet. A fűszerpaprika mellett ideiglenesen tiltólistára került a fűszerpaprikát tartalmazó fűszerkeverék, a gulyáskrém, a pörköltkrém, a halászlékocka és -sűrítmény, a tubusos kolbászkrém, egyes levesporok (gulyásleves) és a tubusos fűszerkeverék is.
Bizonytalan tételek
Az ügy érdekessége, hogy a paprikát támadó gombafajta a honi éghajlaton nem tud elszaporodni, mégis belekerült a termékekbe. ez6 azért fordulhatott elő, mert a hazai paprikát olcsó dél-amerikai őrleménnyel keverték.
A decemberben közzétett vizsgálati eredmény nemigen mondható megnyugtatónak. Példának okáért még az sem derült ki, hogy a fertőzöttnek minősített paprika hány százaléka a teljes fűszerpaprika készletnek, így azt sem lehet meghatározni, hogy mekkora kárról lehet szó. Ennek oka az, hogy az egyes kifogásolt tételek teljes, forgalomba került mennyisége nem ismert, a gyártók nem tudták megmondani.
Csekély vigasz, hogy a rendőrség vizsgálatot folytat az érintett gyártók ellen. Az ÁNTSZ pedig azt vállalta, hogy intézeteiben a lakosságtól, a vendéglátó és közétkeztetést végző egységektől átvételi elismervénnyel beveszi az egyértelműen veszélyes, illetve a bizonytalan tételeket, és gondoskodik azok elégetéséről.
Importra kényszerülnek a gyártók
A paprika, mint termék „bizonytalansága” az ÁNTSZ által vizsgálatokra fordított munkaórák nagy száma ellenére is kevéssé közegészségügyi kérdés, elsősorban inkább gazdasági. A hazai piac ugyanis jelentős igényt támaszt az olcsó termékek iránt. A gyártók úgy gondolkodnak, ha maguk nem importálják a olcsó tengerentúli őrleményt, akkor azt megteszik helyettük a nagy áruházláncok.