Belföld

Egyesülési hullám a japán gyógyszeriparon

Egyesülnek a Sankyo Co. és a Daiichi Pharmaceutical Co. gyógyszerészeti vállalatok, és ezzel a második legnagyobb japán gyógyszeripari vállalatot hozzák létre.

Október elsején alakul meg a Daiichi Sankyo Co. holding, mely mindkét gyógyszerészeti vállalatot anyavállalatként irányítja majd. Vényes gyógyszergyártási tevékenységét 2007 áprilisában vonja össze a két vállalat. A tervezett részvénycsere keretében egy Sankyo részvény egy holding részvénnyel, egy Daiichi részvény pedig 1,159 holding részvénnyel lesz egyenértékű.

A Sankyo-Daiichi egyesülés szükségességét a gyógyszerpiaci verseny éleződésével és az egyre növekvő fejlesztési költségekkel indokolják. Az egyesülés lehetőségét pedig egymást át nem fedő, hanem kiegészítő tevékenységeik teremtették meg. A Sankyo főleg szív- és érrendszeri megbetegedések elleni gyógyszerekre, a Daiichi pedig fertőző betegségek elleni gyógyszerekre szakosodott.

A Sankyo és a Daiichi konszolidált forgalma 900 ezer milliárd jenre tehető, ami már megközelíti a legnagyobb japán gyógyszergyár, a Takeda Pharmaceutical Co. 1,150 ezer milliárd jenes forgalmát.

A Sankyo jelenleg a második legnagyobb, a Daiichi pedig a hatodik legnagyobb japán gyógyszergyár. Átmenetileg a Yamanouchi Pharmaceutical Co. és a Fujisawa Pharmaceutical Co. által Astellas Pharma Inc. néven alakítandó egyesülés szerzi majd meg a második legnagyobbnak kijáró rangot, amíg a Sankyo-Daiichi vissza nem hódítja azt. Októberben egyesülnek még a Dainippon Pharmaceutical Co. és a Sumitomo Pharmaceutical Co., valamint a Teikoku Hormone Mfg. Co. és a Grelan Pharmaceutical Co. vállalatok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik