Belföld

20 éves nyíregyházi fiú lett a tőzsdemágus

Befejeződött a Tőzsdemágus online kereskedési játék. Az első olyan tőzsde szimuláció, ahol a játékosok valós adatok alapján kereskedhettek. A fődíjat egy 20 éves nyíregyházi fiú vihette haza, aki a 12 hét alatt 142 százalékos hozamot ért el.

A játék kezdetekor minden felhasználó 1 millió virtuális forinttal vághatott neki a játéknak, és kipróbálhatta milyen befektető lehetne a BÉT-en. A versengést végül 11 ezer regisztrált felhasználó vette igénybe a Szervezők – Budapesti Értéktőzsde, az Öngondoskodás Alapítvány, a TeleDataCast Kft. és az Equitas Broker Rt. – legnagyobb elégedettségére.

Bár ez csak szimuláció volt, azért a befektetéseknek így is volt tétje. A legeredményesebb tőzsdemágus ugyanis egy SEAT Leon Adrenal-t vihetett haza. A díjazás pedig pozitívan hatott a játékosokra, hiszen míg a BUX index 22,5 százalékot emelkedett a 12 hét folyamán, addig a játék győztese a versenyben 142 százalékos hozamot ért el. Az aktív játékosok átlagban egyébként 75 százalékban növelték portfoliójuk értékét a játék ideje alatt.

A játék ideje alatt a játékosok és a tőzsdei résztvevők hasonlóan rangsorolták a részvényeket, azonban a blue-chipek súlya kevésbé volt jelentős. Ugyanakkor a tőzsdemágusok nagyobb arányban fektettek kisebb papírokba, főleg a Fotex részvényt részesítették előnyben. Így a játékosok által összeállított portfolió diverzifikáltabb volt, mint a piacé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik