Belföld

A gazdák már a spájzban vannak

Tél végén, tavasz közeledtével, egyre több helyen végeznek a gazdák a gépek karbantartásával, s minthogy a földeken még nincs dolguk, hát jobb híján a parlament „udvarát" szántják fel a tavalyinál előnyösebb lobbipozíciók reményében.

Az első híradások szerint egyszerre voltak bizakodóak és elkeseredettek azok a borsodi, hajdú-bihari és nógrádi gazdák, akik hétfőn hajnalban azért szálltak a traktorok nyergébe, hogy Budapestre induljanak az agrárdemonstrációra. Ahogy az egyik résztvevő fogalmazott az MTI tudósítójának: “bízunk a demonstráció sikerében, de elkeserítő, hogy egyáltalán demonstrálni kell a jogos jussunkért”.

“Messze még a hajnal…”


Nincsenek könnyű helyzetben a gazdák, hiszen nem csak a politikusok értetlensége, illetve a fővárosiak érzéketlensége, de a nagy távolságok is a demonstráció ellen hatnak. Borsod-Abaúj-Zemplénből például – főként a nagy távolság miatt – előzetesen mindössze 20-25 traktor indulására számítottak a szervezők, reggel 7 órakor a 3-as és a 37-es út arnóti csomópontjától rendőri irányítással végül nyolcan vágtak neki a Budapestig tartó 185 kilométeres távnak. Görcsös Ferenc, a Magosz megyei vezetője mégis bizakodó volt, mondván, arra számít, hogy útközben Nyékládházánál, Mezőkeresztesnél és Füzesabonynál újabb gazdák csatlakoznak. Nógrád megyéből a balassagyarmati és a rétsági gyülekezőhelyről 15 erőgéppel indultak a gazdák Budapestre. Komolyabb erőkkel mozdultak meg a hajdú-bihari gazdák, Hajdúhadházról és Berettyóújfaluból, ugyanis az egyik településen 25, a másikon 18 traktor jött össze a hajnali gyülekezőre. A legnépesebb csoportot, talán nem véletlenül, a Pest megyei gazdák alkotják, akik 120 erőgéppel hatoltak be a fővárosba.


A gazdák már a spájzban vannak 1


Mit kíván a magyar gazda?


Hogy mit kíván a magyar gazda? Görcsös Ferenc, a Magosz borsodi vezetője úgy fogalmazott: a borsodiak közül sokan nemcsak a területalapú támogatások elmaradt kifizetése miatt demonstrálnak, hanem azért is, mert a Hernád-völgyi tavalyi árvíz után a beígért kártalanítás továbbra is várat magára. Emellett a nógrádiak a belső piac védelmét és a nemzeti agrárstratégia megalkotását követelik.


Ahogy Frisch Oszkár, a Magosz nógrádi vezetője elmondta: rövidebb távon az elmaradt kifizetések rendezését akarják elérni, a hosszú távú követelések között pedig az agrár-környezetgazdálkodási pályázatok program szerinti megvalósítását, a belső piac védelmét és nemzeti agrárstratégia megalkotását. “Bizakodunk, de nincsenek illúzióink” – tette hozzá.


A Pest megyei gazdáknak az a legfőbb kifogásuk, hogy a kormány nem tartotta be a 2004-es megállapodást, és a földalapú támogatások, valamint az áfa kifizetésének visszatartásával lehetetlen helyzetbe hozza őket, hiszen közelednek a tavaszi munkák és ehhez a gazdáknál hiányzik a pénzügyi fedezet.

Madrid határából is jönnek gazdatársak


A gazdáknak február 28-ig van helyfoglalási engedélyük a Kossuth téren, ahol kedden délben 15 gazdaszervezet részvételével tartanak nagygyűlést. Egyúttal itt nyújtják át követeléseiket az illetékeseknek. A tüntetés szervezői előzetesen azt ígérték, hogy a főváros nyugalmát a lehető legkisebb mértékben zavarják meg.


Az erőgépek várhatóan a Budapest körüli gyülekezőpontokról hétfőn este hét-nyolc óra között érkeznek a Felvonulási térre, innen pedig kedden – a munkagépek többségét hátrahagyva – csupán négy traktorral vonulnak a gazdák a Kossuth térre, a nagygyűlés színhelyére, ahol nemcsak prominens magyar agrár-érdekképviseleti vezetők szólalnak majd fel, hanem spanyol és szlovák gazdaszervezetek vezetői is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik