Belföld

Jelentősen drágulhat a szlovák útdíj

Várhatóan jövő januártól kilométerenként 4 koronát kell majd fizetniük a teherautóknak, ha a szlovák autópályát akarják majd igénybe venni - írta a pozsonyi Pravda pénteken.

A Szlovákiában jövő januárban bevezetni tervezett elektronikus útdíj rendszerben egy hosszabb út, például Pozsony és Zsolna között így 1600 koronába (10 200 forint) fog kerülni a teherautóknak – számította az újság, összehasonlítva ezt azzal, hogy jelenleg az éves matrica 7500 koronába kerül 12 tonnáig, és 15 ezer koronába a 12 tonnán felüli teherjárművek számára.

Kilométerenként 8 korona fizettetését is vizsgálják azonban még egyelőre – mondta a lapnak a szlovák autópálya-társaság beruházási igazgatója, Peter Gandl. Mikor 1999-ben elhatározták az elektronikus útvám szedés bevezetését, még csak kilométerenként 1,60-2,20 koronáról volt szó – tette hozzá a Pravda.

Szlovákiában 2012-től a személyautókra is vonatkozik majd az elektronikus rendszer, de annak elképzelhető díjairól még nem írt az újság.

A most januárban alakult szlovák autópálya-társaság jelenleg 186 kilométernyi autóutat és 330 kilométernyi autópályát kezel. Tavaly 15 kilométernyi új autópályát adtak át a forgalomnak, jelenleg 40 kilométernyi autópálya és 23 kilométernyi autóút épül az országban.

Idén Szlovákiában 18 milliárd koronát (472 millió euró, 114,9 milliárd forint) ruháznak be a gyorsforgalmú autóutak és autópályák építésébe. Ebből 4 milliárd korona az Európai Beruházási Bank (EIB) hiteléből származik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik