Belföld

A forint nagy napja

A sávszél közelébe került forint nagy erőpróba elé kerülhet pénteken, s bár a sávszél alatt is történtek opciós kötések, senki nem hiszi, hogy támadás folyik a hazai deviza ellen. A piac már 50 bázispontnál is nagyobb kamatvágásra vágyik.

A várakozásoknál kedvezőbb inflációs adat csütörtökön kissé felzaklatta a forintpiacot. A bankok elemzői immár biztosra veszik, hogy a Monetáris Tanács hétfői ülésén legalább 50 bázispontos kamatvágásra adja fejét.


Elemzők a hét elején még megelégedtek volna a fél százalékpontos kamatcsökkentéssel, s szinte biztosra vették, hogy az év végére sem megy 8 százalék alá az alapkamat, azonban csütörtökön már többen a 7-7,5 százalékos év végi kamatszintet sem tartották elképzelhetetlennek.


Bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jegybanktanácsának nem tiszte kritika nélkül követni a piaci elvárásokat, azért nem árt, ha figyel annak rezdüléseire – a piac a fél százalékpontnál nagyobb kamatcsökkentésre vágyik. De ismerve a jegybanktanács fontolva haladó kamatpolitikáját, most biztosan csak a piaci elvárások mögött kullog majd, s – mint eddig is annyiszor – nem vág nagyobbat.







Egyelőre nem bővült a jegybanktanács
Miután a kormány javaslatára módosították a jegybanktörvényt, a miniszterelnök jogot szerzett négy új monetáris tanácsi tag delegálására. A miniszterelnök jelöltjeit a bizottsági meghallgatást követően a köztársasági elnök nevezi ki. A négy új jelölt, Bánfi Tamás, Bihari Péter, Csáki Csaba és Neményi Judit annak rendje és módja szerint át is esett a bizottsági meghallgatáson, ám Mádl Ferenc egyelőre nem adta áldását a jegybanktanács bővítésre. A FigyelőNet csütörtöki kérdésére a Köztársasági Elnöki Hivatalban nem tudták megmondani a kinevezés időpontját.
A Monetáris Tanács jelenlegi tagjai: Járai Zsigmond, az MNB elnöke, Adamecz Péter, Auth Henrik, Szapáry György, az MNB alelnökei, valamint Bihari Vilmos, Hardy Ilona, Kádár Béla, Kopits György és Oblath Gábor.

Péntek, a nagy nap


A probléma csak az, hogy a forint továbbra is a sáv szélén mozog, s csütörtökön este 243,6 forintért adtak egy eurót, miközben elemzők azt sem tartják valószínűtlennek, hogy pénteken a 242 forint is elérheti. A Reuters értesülése szerint már a 240 forintos euróárfolyam alá is történtek technikai jellegű, vételi opciós kötések. Bár az elemzők szerint ennek ellenére nem valószínű, hogy bárki a sávszél eltolására játszana.


Draskovics Tibor pénzügyminiszter is osztja ezt az optimista hozzáállást. Az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) csütörtöki ülését követően Brüsszelben nem tartotta valószínűnek, hogy egy a forint elleni spekulációnak lennénk tanúi.


Itt az a probléma, hogy most már mindenki egy irányba – a sávszéltől el – hajtja a forintot, s nehézséget okozhat, ha az egyszerre nagyon begyengülne – mondta Kolba Miklós, az ING trédere.

Örül a jegybank


A jegybank közleményben üdvözölte a kedvező inflációs adatokat. E szerint az MNB által több éve követett következetes monetáris politika legfőbb eredményének tekinti, hogy Magyarországon az infláció csökkenésével végre belátható közelségbe került az árstabilitás elérése és az euró bevezetésének inflációs teljesítésének követelménye. A közlemény fontosnak tartja, hogy sikerült lehűteni az elmúlt év adóemelései kapcsán megemelkedett inflációs várakozásokat.


A Monetáris Tanács hétfői ülésén azonban valószínűleg még nem vesznek részt az új tagok (lásd fenti keretes írásunkat), hiszen azok köztársasági elnöki kinevezése egyelőre még várat magára. A várakozások szerint azonban az új tagok sokkal bátrabban nyúlnak majd az alapkamathoz, s a következő (négy hét múlva esedékes) jegybanktanácsi ülésen akár jelentősebb kamatvágásra is számítani lehet.


Piaci pletykák szerint a jegybank hétfői inflációs jelentésében már 3,8 százalékos árszínvonal emelkedést jósol az idei évre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik