Belföld

Microsoft-Nokia megállapodás zeneletöltésre

A finn Nokia mobiltelefon-gyártó és a Microsoft szoftvergyártó konszern egyezményt kötött az online zeneművásárlást és azok mobil készülékeken történő visszajátszását lehetővé tévő rendszer kialakítására.

Az egyezmény keretében a Nokia átveszi a Microsoft zenelejátszó szoftverének alkalmazását. Ennek fejében a Microsoft felszabadítja a személyi számítógépek Media Player zenelejátszó és tömörítő, valamint másolásvédelmi szoftverének a forráskódját. A felhasználók ennek köszönhetően számítógépeikkel kezelhetik majd mobiltelefonjaikon tárolt zeneszámaikat.

Az egyezmény pontot tesz a két társaság hosszas rivalizálásának végére. A Nokia ezidáig saját fejlesztésű zenemű lejátszó programot használt, illetve a RealNetworks zenemű- és videó lejátszó szoftverég alkalmazta. A Nokia tavaly tízmillió integrált zeneműlejátszóval rendelkező mobil készüléket adott el. A konszern szóvivője a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az első Windows Audio szoftverrel ellátott készüléket az idén mutatják be a piacon. Az egyezmény a nagy sávszélességet biztosító 3G mobil technológia szárnypróbálgatásával egyidőben született meg. A Nokia éppen ma mutatott be egy 3G modellt és két új GSM modellt. Becslései szerint 2005 végére 70 millió előfizetője lesz a 3G rendszernek a 2004 végi 16 millió után.

Az egyezményt nagy fegyvertényként könyvelheti el a Microsoft, mivel ezidáig komoly nehézséget okozott számára a mobil piac meghódítása szoftverei számára. A “smartphone” mobiltelefonok számára lecsupaszított Windows operációs rendszere alig egy százalékos piaci részesedést vívott ki magának. A Nokia viszont egyharmadát uralja az idei évre becsült 684 milliós mobiltelefon készülék piacnak. A Microsoft azt reméli, hogy a Nokia révén sokkal több vásárlója lesz a tömörítő és másolásvédelmi megoldását alkalmazó zeneszámokat árusító internetes értékesítő portáloknak. A Nokia számára viszont előnyt jelent a rendkívül népszerű internetes zenemű-letöltési szolgáltatások meglovagolása. A Microsofttal kötött egyezmény a Nokia közleménye szerint nem befolyásolja a RealNetworks céggel fenntartott kapcsolatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik