Belföld

1 milliárd eurós rekord forgalom a BauMaxnál

Az első alkalommal lépte át a BauMax barkácsáruház lánc forgalma az egymilliárd eurós küszöböt. Tavaly a csoport forgalma 9 százalékkal emelkedett és elérte az 1,001 milliárd eurót - jelentette be Martin Essl cégvezér.

Az eredmény eközben kétjegyű százalékos ütemben javult. Pontos eredményadatokat Essl a tavalyi tőzsdei kivezetésre hivatkozva nem közölt. Az idei évre azonban 7,3 százalékos forgalom növekedést helyezett kilátásba. Az elkövetkező öt évben pedig a forgalmat a már megnyitott közép-európai piacokon tervezett terjeszkedés révén 1,5-1,7 milliárd euróra tervezi növelni a konszern.

A terjeszkedés első ütemében nyílik meg a kísérleti célra szánt bukaresti áruház, amelyben az alacsony vásárlóerőre hangolt értékesítési koncepciót kívánják a alkalmazni. Bulgáriában egy évvel később épül meg egy hasonló egység. Szerbia-Montenegró azonban egyelőre az ott uralkodó politikai és közjogi bizonytalanságok miatt egyelőre nem jöhet szóba.

Ausztriában – ahol a csoport forgalmának 53 százalékát termeli ki a 68 áruház – az elkövetkező években a jelenlegi nyolcról négyre csökkentik a barkácsáruház láncok számát. Kelet-Közép-Európában a BauMax 53 áruházat üzemeltet: Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában, Szlovéniában és Horvátországban. Értékesítési árbevétele ezekben az országokban tavaly 471 millió euróra emelkedett 13 százalékos növekedés után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik