Belföld

Informatika – 2005 két forró témája

A hálózatbiztonsági és internettelefóniás technológiák a legkeresettebb eljárások lesznek, mivel az előrejelzések szerint a vállalatok és a távközlési gerincszolgáltatók hálózataik továbbfejlesztésére készülnek.

Az adathálózati berendezések iránti globális kereslet 2005-ben várhatóan csak 8-10 százalékkal nő, annak megfelelően, ahogy a vállalatok és a távközlési gerincszolgáltatók folytatják a hagyományos vonalkapcsolt hálózatok lecserélését a csomagkapcsolt rendszerekre. További befektetésekre ösztönözhet azonban a hangátviteli, tárolási és a valós idejű videosugárzási (streaming) megoldások növekvő sávszélességigénye.



Informatika – 2005 két forró témája 1

A félelem bére


Bár az átfogó piaci növekedés az előrejelzések szerint szerény mértékű lesz, a hálózatbiztonság iránti kereslet több mint 20 százalékos növekedése várható. Ennek hátterében a vírusok, féregtámadások és hálózati betörések folyamatosan megújuló hulláma áll; ez készteti ugyanis az IT-menedzsereket arra, hogy nagyobb gondot, egyszersmind több pénzt fordítsanak az általuk működtetett hálózatok védelmére.

A hálózati berendezéseket szállító gyártók tehát haszonélvezői lehetnek annak, hogy ennyire előtérbe került a biztonság. Ezek a cégek ugyanolyan agresszivitással vágnak bele az újonnan kínálkozó lehetőségek kiaknázásába, mint ami a vírusokra és egyéb veszélyes „társaikra” jellemző. Példa erre a Cisco Systems és a Juniper Networks; a két cég tavaly több kisebb hálózatbiztonsággal foglalkozó céget is felvásárolt azzal a céllal, hogy kínálatuk olyan hardver- és szoftvertermékekkel is kibővüljön, amelyek elsősorban a hálózati biztonság növelésére szolgálnak.


A Cisco beágyazott biztonsági szolgáltatásokkal vértezi fel útválasztóit, hogy megfeleljen az új kihívásoknak, míg a Juniper úgy gondolta, technológiája a virtuális magánhálózatok (VPN) védelmi vonalának megerősítésére kiváló; a virtuális magánhálózatok lehetővé teszik, hogy a vállalatok egyetlen nyilvános hálózattal teremtsenek összeköttetést távoli telephelyeik és munkatársaik között.

Néhány olyan kisebb, biztonságra specializálódott cég, mint amilyen a Check Point Software, a CyberGuard és az Internet Security Systems is várhatóan hasznot húz majd a biztonsági kérdések előtérbe kerüléséből. Elemzők úgy vélik, hogy ezek a hálózatiberendezés-gyártók idén az eddigieknél több olyan terméket dobnak piacra, amelyek védik a hálózatot az illetéktelen behatolóktól, illetve felveszik velük a küzdelmet, ha már sikerült volna áttörniük a hálózat külső védelmi gátját.








Verseny az ázsiaiakkal
Komoly kihívás a nagy berendezésgyártóknak az ázsiai gyártók tevékenysége, amely nagymértékben fokozza a piaci versenyt; közülük is mindenekelőtt a kínai Huawei Technologies, amely alacsony költségeire alapozva az árakat is alacsonyan tudja tartani. A Cisco tisztában van azzal, hogy még ha 2008-ig évi 10-15 százalékos növekedéssel számol is, akkor sem hagyható figyelmen kívül az ázsiai konkurencia, amely várhatóan erősen lenyomja majd a következő években az elérhető bruttó profitmargó felső határát.

Internetes telefónia


2005 másik izgalmas témája az internetes telefónia lesz. A vállalatok egyre többet költenek majd a VoIP (internet alapú hangátviteli) megoldásokra – az IDC piackutató cég becslései szerint 31 százalékkal többet, mint tavaly, vagyis mintegy 4,5 milliárd dollárt.

Ezen a piacon a Cisco áll az első helyen, nagyjából 30 százalékos részesedéssel, és mivel a cég egyesült államokbeli ügyfeleinek mind nagyobb hányada vált át a hagyományos hangátviteli technológiáról a VoIP-ra, vezető helyét várhatóan megőrzi. Mindazonáltal a Cisco arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a cégeket áttérítse az új technológiára, két tényező is visszafogja: az Egyesült Államokon kívül számos régióban nincsenek közvetlen eladásai; emellett sok vállalat vélhetőleg mindaddig nem fogja lecserélni meglévő rendszereit, amíg a következő évek során nem kell feltétlenül leselejtezniük azokat. Most, hogy csaknem mindegyik nagy távközlés cég – többek között a British Telecom és a Deutsche Telekom – elkötelezte magát amellett, hogy a következő esztendőkben meglévő hálózatait egységesítve azt IP-hálózatra irányítja át, a telekommunikációs szektor egyre fontosabb piaccá lépett elő az olyan adathálózati berendezéseket gyártó cégek szemében, mint amilyen a Cisco.


Váltás 2005-ben


A CIBC World Markets szerint számos szolgáltató még az idén elkezdi a váltáshoz szükséges berendezések beszerzését. Az IDC becslései szerint 2005-ben a szolgáltatók összesen mintegy 35,7 milliárd dollárt, 10 százalékkal többet költenek majd a hálózati berendezések következő generációjára – ebbe beleértendők az öröklött technológiák, a száloptika és a kiépítési költségek.

A kulcsfontosságú következő generációs technológiák közül a legtöbbet az internetes telefóniás megoldásokba fektetnek, így ez áll az élen 60 százalékos növekedéssel. Ezt követi 35 százalékkal a helyi hálózatok összekapcsolása (switching), végül az optikai hálózati felszerelések területe 26 százalékkal – állítja az IDC.

Az utóbbi években gyakran keltett vaklárma után most végre tényleg úgy tűnik, a Cisco sikeres kirándulásokat tesz a berendezésszállítók piacára, de nincs könnyű dolga, hisz olyan riválisokkal kell megmérkőznie a részesedésért, mint a Lucent, az Alcatel, a Nortel és a Siemens, amelyek megbízható hírnevüket és szállítói kapcsolataikat már rég megalapozták e területen.


Összeállította: Havadi Krisztina

Ajánlott videó

Olvasói sztorik