Belföld

Nem kell az orvosoknak a szakrendelő

Van jogszabályi felhatalmazás a privatizációra, van hitel, van eladó szakrendelő, a szokorvosok mégsem akarnak rendelőjük tulajdonosává válni - írja a Népszabadság.

Országszerte 110, többségében felújításra szoruló szakrendelő működik. Eszközeik értékét 70 milliárd forintra becsülik. Ezt a vagyont szerezhetik meg a szakorvosi rendelőkben dolgozó orvosok és szakdolgozók, ha munkavállalói résztulajdonosi program (MRP) keretében munkahelyük tulajdonosaivá válnak. A szakorvosok MRP-szervezetek tagjaként 40 százalékos tulajdonhoz juthatnának. Az üzletrész megvásárlásához kétszázalékos önrész mellett maximum 250 millió forint kedvező kamatozású hitelt biztosít az állam. A pénzt tizenöt év alatt kell visszafizetni.


A hitel lehetősége azonban önmagában kevés, az orvosoknak nem vonzó az állam által felkínált konstrukció.  

Felmérések szerint a szakrendelők magánosítására elszánt önkormányzatok kétharmada csak a gyógyításhoz szükséges eszközöket adná el, s kisebb hányaduk vinné be az épületeket is a rendelőintézetekből alakuló társaságokba.

A pénz a Magyar Fejlesztési Bankban (MFB), illetve a hitelintézettel szerződött bankokban már hozzáférhető, a kölcsön után azonban eddig alig volt érdeklődés.

Tavaly, amikor a lehetőségről először hallottunk, nagy volt a lelkesedés. Azóta lehűlt a társaság – mondja Lehoczky Péter, a MOK járóbeteg-csoportjának vezetője. Akkor a pénzügyi, a szakmai önállóság, a saját praxis lehetősége lebegett a szemek előtt. Azóta végiggondoltuk az ügyet, és sokan rájöttek, hogy a hitel önmagában kevés. Szakrendelőt eleve csak csoportosan érdemes venni, mert a ráfizetéses kis szakmákat is fönn kell tartani. Lehoczky szerint a politikának a finanszírozást, a működtetés szabályait is a piaci feltételekhez kellene igazítania. A pillanatnyi körülmények mellett számításaik szerint a törlesztőrészlet előteremtése lehetetlen. Ráadásul sok olyan kezelés van, amiért az egészségbiztosító többet fizet, ha azt a beteg kórházban kapja, mint ha járóbeteg-rendelőben. Ahol a kórház és a szakrendelő egybeépült, ezeket az ellátásokat eleve fekvő betegként kapja a páciens. Gyenes Géza, a MOK főtitkára szerint a háziorvosi privatizációval járó előnyöket meg sem közelíti a szakrendelőkben dolgozóknak kínált kormányzati konstrukció. Szerinte sem lehet kitermelni a jelenlegi feltételekkel a rendelők árát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik