Belföld

Megvan a piac új favoritja?

Az év első hónapja nemcsak újabb BUX-csúcsokat hozott, hanem sok kellemes meglepetést a BorsodChem részvényeseinek is. Az elemzői várakozások pozitívak, a cég részvényét a külföldiek is kezdik felfedezni.

Miután a BorsodChem (BC) tavaly október elején visszatért a piacra, sokáig igen elszomorító volt az árfolyam alakulása. A komolyabb eséstől valószínűleg csak az mentette meg a BC-papírokat, hogy a vállalat közel egymillió részvényt vásárolt a piacon, és ezzel sikerült többnyire az 1800 forintos szint felett tartani az árát. Mindazonáltal az év első néhány hete komolyabb élénkülést hozott, és a tavalyi 1849 forintos záróárról mostanra 2220 forint közelébe repült a részvények ára. Kérdés, hogy átmeneti jelenségről van-e szó, vagy még csak éppenhogy elkezdődött a tartósabb hegymenet.







A közelmúlt árnyéka
A kilátások felismeréséhez fontos megérteni, hogy nem a fundamentumok miatt teljesítette alul a száguldó BUX-ot a BorsodChem, hanem más, rövid távú okok álltak a háttérben. Elsősorban a szerencsétlennek tűnő tulajdonosi struktúrát okolhatjuk, hiszen a Vienna Capital Partners (VCP) értékesítése után napokon, heteken belül nagy volt a forgalom, ami arra utal, hogy sok rövid távra befektető kaphatott részvényeket az értékesítés során. A második ok, a rossz harmadik negyedéves eredményben rejlik, a nyári leállások miatt ugyanis kedvezőtlen számokat közölt a cég. Ez, ha pánikra nem is adott okot, az árfolyam átmeneti visszaesését idézte elő. A harmadik ok pedig egy tévhit volt, mégpedig a félelem magas olajár esetleges negatív hatásaitól. De ez a félelem megalapozatlan volt, hiszen a profitabilitást a kereslet és a kínálat együttes alakulása határozza meg. Márpedig ez egészséges egyensúlyba került, ezért a BorsodChem képes volt áthárítani a magas energiaárak okozta költségszint-emelkedést a vásárlókra.

Mit hozhat a jövő?

A BorsodChem jövőbeli kilátásait illetően pontosan az a kulcs, hogy a kereslet és a kínálat a műanyagipari alapanyagok tekintetében hogyan alakul. Az elkövetkező másfél év igen kecsegtető, hiszen ha a keresleti oldalt nézzük, akkor megfigyelhető, hogy a fejlett piacokon a GDP-növekedés arányában (vagyis körülbelül 2 százalékkal) bővül a fogyasztás, míg az új EU-tagállamokban a regionális GDP-növekedés másfélszeresével, azaz mintegy 6 százalékkal. A kínálati oldalon megfigyelhető, hogy a nagy nyugati multik figyelmét most Kína köti le és a beruházásaikat oda koncentrálják, ez pedig teret enged a BorsodChemnek, hogy növelje értékesítéseit.

Az eladások növelésére azonban a BorsodChem új kapacitások kiépítésébe kezdett és az elkövetkező két évre várt nagy profitnövekedés csak részben fog a javuló piaci körülményekből származni. A két évvel ezelőtt elkezdett, mintegy 70 milliárd forintos beruházási program keretében a három fő termék, a PVC, az MDI és a TDI összkapacitása több, mint 50 százalékkal fog növekedni. A PVC- és a TDI-kapacitást már részben üzembe helyezték a tavalyi év utolsó negyedében, míg a 100 kilotonnás MDI-kapacitásra ez év végéig kell már csak várni. Valószínűleg az új kapacitások a vegyipari ciklus csúcsa előtt fognak belépni, ezért nagyon jól van időzítve a beruházás.

A külföldiek is szeretni fogják

A BorsodChem tehát a jó piaci kilátások mellett a nagyméretű beruházásaival és az ehhez kapcsolódó jó növekedési kilátásokkal vette le lábukról a befektetőket, akik a magas olajárhoz kapcsolódó félelmek eloszlatása után már nagyban fektettek a részvényekbe. Az azonban kérdéses, hogy az év eleje óta bekövetkezett 20 százalékos emelkedés után lekéstünk-e már a vonatról, vagy még érdemes beszállni.

A kérdés megítélésében egyrészt hagyatkozhatunk az elemzőkre. Eddig a sajtóban négy elemzői célárfolyam látott napvilágot, ezek 2340 és 2800 forint között szóródnak, az átlag pedig 2517 forint. Ezek szerint még mindig érdemes a részvényekbe fektetni. Ami azonban a legfontosabb: az elemzők egyöntetűen vételre ajánlják a részvényt, ezt kommunikálják a nagy nemzetközi befektetőknek is. Márpedig azt tudjuk, hogy alapvetően a külföldi intézményi befektetők vételei és eladásai határozzák meg a piaci hangulatot és az árfolyammozgások irányát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik