Belföld

Davos – együtt a világ elitje

A súlyos kérdéseket feszegető hivatalos találkozókon túl a davosi világgazdasági fórum az üzleti és politikai elit kapcsolatépítésének hatékony eszköze. A magyar prominensek mégsem élnek a lehetőséggel.

Több mint kétezer résztvevővel, vezető politikusokkal és a gazdasági élet prominenseivel vette kezdetét szerdán az évente megrendezett világgazdasági fórum a svájci Davosban. Az öt napon át tartó megbeszéléseken Kína gazdasági erejétől kezdve Irak és Irán jövőjén át a klímaváltozásig bezárólag számos igen fontos téma lesz napirenden – a magyar politikai és üzleti elit képviselői nélkül.







Ellenfórum
Az elmúlt évekkel ellentétben az idei találkozót várhatóan nem övezik majd hangos ellentüntetések, az anti-globalizációs szervezetek legalábbis lefújták a hét végére tervezett demonstrációjukat, miután hetvennégy aktivistájukat már a múlt héten őrizetbe vette a svájci rendőrség. A davosi eseménnyel párhuzamosan ugyanakkor a brazíliai Porto Alegrében szokás szerint most is megtartják a World Social Forum elnevezésű ellentalálkozót, amely hasonló témákkal foglalkozik, de egészen más megközelítésből. A brazil gyűlés szervezői ugyanis többezer, a globalizációt bíráló vendéget hívtak meg.

Sztárparádé

A rendezvényen az idén több mint húsz állam- és kormányfő, 70 miniszter, huszonhat vallási vezető, valamint ezer nagyvállalat vezetője vesz részt, összesen 96 országból. Az európai államférfiak közül Davosba várják Tony Blair brit miniszterelnököt, Gerhard Schröder német kancellárt és Jacques Chirac francia elnököt. Ott lesz az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Durao Barrosso, a kelet-közép-európai térségből pedig a cseh elnök és a lengyel kormányfő is. A tárgyalóasztalhoz ül Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság új elnöke is.

A magyar kormány idén sem képviselteti magát, mondhatni: hagyományosan, ott lesz viszont – és díszvendégként beszédet is mond – Viktor Juscsenko, a frissen beiktatott ukrán elnök. Számos amerikai törvényhozó is odautazik, de a régi-új amerikai elnök, George W. Bush és új külügyminisztere, Condoleezza Rice is csak az utóbbi helyettesét, Robert Zoellicket küldi mega helyett Davosba. Az elnök kihívója, John Kerry ellenben jelen lesz, és Bill Clinton volt amerikai elnököt is Svájcba várják. A nemzetközi üzleti szférát a világ legnagyobbjai közé tartozó 100 vállalat vezetői képviselik, köztük olyan nevek is, mint például Bill Gates és Soros György.


Forró témák


Davost jelenleg ugyan méteres hó borítja, és kemény fagyok járnak arrafelé, a konferenciatermekben azonban a globális felmelegedés az egyik legégetőbb téma. Olyannyira, hogy a fórumra érkező vendégek figyelmét is felhívták, próbálják meg ellensúlyozni valahogyan az odautazásuk során kibocsátott káros anyagok hatását, és Tony Blair is erre hegyezte ki megnyitó beszédét.


A politikai kérdések között a legfontosabbnak az amerikai és az öreg kontinens között feszültségeket kiváltó gócokét tartják, nevezetesen az Iránnal, Irakkal és Kínával kapcsolatos konfliktusok kezelését. A BBC Online beszámolója szerint ugyanakkor nem várható áttörés a konfliktusok feloldásában, tekintve, hogy például a Bush-kabinet részéről csak egyetlen vezető tisztségviselő lesz jelen. Hozzáteszik azonban, hogy egy évvel ezelőtt Dick Cheney is váratlanul bukkant föl a találkozón, és egy efféle gesztus idén is jót tenne a problémák kezelése szempontjából.


Gates és a többiek 

A világ leggazdagabb emberének tartott Bill Gates beszédében a jótékonykodás kap főszerepet, felszólítja ugyanis a jelenlevőket, hogy támogassanak egy globális kampányt a fejlődő világban pusztító járványok (például a malária és az AIDS) legyőzése, különösképpen a gyerekek megsegítése érdekében. Nyomatékul a Microsoft alapítója saját (47 milliárd dolláros) vagyonából erre a célra 750 millió dollár elkülönítését jelentette be.


Az adakozásra való felszólítás mellett azonban Bill Gates saját üzleti érdekeinek érvényesítésére is fel kívánja használni a fórum adta lehetőségeket, leginkább a Linux-veszély elhárítására: a BBC információi szerint találkozót próbál megszervezni Lula da Silva brazil elnökkel. A brazil kormány ugyanis azt tervezi, hogy valamennyi hivatali számítógépét Linux-platformra cseréli, ez pedig veszélyeztetné a Microsoft csaknem monopolhelyzetét.

Az epizód mindenesetre megvilágítja a világgazdasági fórum lényegét. A hivatalos megbeszéléseken és politikai előadásokon túl a kapcsolatok építésén, a folyosói háttérbeszélgetéseken, és egyáltalán, az üzleti- és politikai elit együttműködésének erősítésén van a hangsúly.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik