Belföld

Már 200 ezren a BAR adóslistáján

A lakossági tételszám és a lekérdezések száma egyaránt mintegy duplájára nőtt a Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer (BAR) nyilvántartásában, amelyben eddig 200 ezer magánszemély összesen mintegy 330 ezer fizetési mulasztása szerepel.

Rácz Lajos, a BAR-t üzemeltető Bankközi Informatika Szolgáltató Rt. (BISZ) elnök-vezérigazgatója az MTI-ECO-nak elmondta: tavaly havonta átlagosan 200 ezer alkalommal tájékoztatták a pénzügyi intézményeket arról, hogy egy adott személy szerepel-e a lakossági feketelistán. Tavaly decemberben – a lakossági hitelfelvétel karácsony előtt mindig megugrik – közel 300 ezer megkeresés érkezett a lakossági rendszerhez.

A BAR-ban a magánszemély adósokról két feketelistás nyilvántartást vezetnek: az egyikbe azok kerülnek be, akiknek 90 napnál hosszabb ideig hátralékuk van és az meghaladja a minimálbér összegét, a másikon a bankkártyával visszaélőket regisztrálják. A központi hitelinformációs rendszer a természetes személyekre vonatkozó adatokat a mulasztás megszűnését követően legfeljebb öt évig tarthatja nyilván.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint a lakossági hitelállomány már ma is jelentős potenciális kockázatot hordoz. A felügyelet szerint a kockázatokat – s így a kamatkockázati felárat – azonban csökkenthetné, ha bevezethető lenne a teljes körű lakossági hitelnyilvántartás. Ez a tömeges lakossági eladósodás megelőzése és a lakossági adósságkezelés intézményének kialakítása szempontjából is fontos lenne. Binder István, a PSZÁF sajtószóvivője az MTI-ECO-nak azt mondta, a felügyelet bízik abban, hogy az adatvédelmi problémák elhárulnak.

A teljes körű, tehát valamennyi céges hitelszerződés adatait tartalmazó vállalati nyilvántartás tavaly a vállalati hitelezés növekedésével arányosan bővült. 2004 végén 190 ezer vállalkozás összesen mintegy 850 ezer élő és lezárt hitelszerződésének adatait tartották nyilván, s havonta 20-25 ezer hiteljelentést készítettek a pénzügyi intézmények megkeresésére – mondta Rácz Lajos.

A növekvő számú lekérdezésnek köszönhetően tavaly a tervezettnél nagyobb mértékben emelkedett a BISZ árbevétele és nyeresége – konkrét mértékét az audit után közlik -, ami lehetővé tette, hogy a társaság 2005. január 1-től 10 százalékkal csökkentse tarifáit.

A BISZ 2003-ban 1,1 milliárd forint árbevételt és 187 millió forint adózott nyereséget könyvelt el, 2004-re pedig az árbevétel 10-12 százalékos bővülésével számolt. A 167 millió forintos jegyzett tőkéjű BISZ egyszemélyes tulajdonosa a Giro Rt., amely 2003-ban tőkeemeléssel valamint a korábban tulajdonos 13 hitelintézet kivásárlásával szerezte meg a társaság részvényeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik