Belföld

Magyar megtorpanásra számít a Merrill Lynch

A magyar gazdaság növekedési ütemének 3 százalék alá csökkenését várja 2005-re az egyik vezető befektetési csoport londoni elemző részlege, amely a monetáris politikában a kamatcsökkentési trend évközepi megfordulására is számít.

A Merrill Lynch szerdán Londonban kiadott havi közép-európai feltörekvő piaci körképe szerint már az éves összevetésű harmadik negyedévi növekedést is csak a mezőgazdaság tartotta 3 százalék felett; ha nincs a kivételesen jó, 12 havi összevetésben 38 százalékkal növekvő terméshozam, ami 1,8 százalékpontot adott hozzá az éves alapon számolt negyedéves GDP-növekedési ütemhez, a harmadik negyedévi növekedés csak 1,9 százalék lett volna az egy évvel korábbihoz képest.

Az elemzés szerint a nemzetgazdaság összes többi szektorában lassult a növekedés a harmadik negyedben: az ipar teljesítménye az első félévi 6,7 százalékos éves átlag után 3,2 százalékkal, az építőiparé 8 százalék helyett 3,8 százalékkal, a szolgáltatási szféráé 2,6 százalék után 2,4 százalékkal nőtt.

A Merrill Lynch szerint mindazonáltal a tavalyi negyedik negyedévben az éves GDP-növekedés valószínűleg még elérte a harmadik negyedévi 3,7 százalékot, gyűlnek azonban azok a jelek, amelyek a növekedés erőteljes lassulására utalnak a következő negyedekben. A cég előrejelzése szerint ennek alapján a magyar gazdaság 2005 egészében valószínűleg csak 2,6 százalékkal – jóval a konszenzus alatt – fog növekedni a 2004 egészére várt 3,9 százalék után.

A monetáris kilátásokról az elemzésben az áll, hogy a magyar kötvényadósságba befektetőket, akik a hozamelőnyt a kockázatok elé helyezik, “ezért bőkezűen megfizetik”, legalábbis a többi konvergencia-országgal összehasonlítva, a forintot erősítő nyomás azonban kamatcsökkentésre kényszeríti az MNB-t.

Ezzel azonban védtelenné teszi magát a hirtelen eladási hullámoktól, aminek kockázatai olyan jelentősek, hogy az elemzés szerint a Merrill Lynch – jóllehet rövid távon még további enyhítésre számít, 8,00 százalékos jegybanki alapkamattal tavaszra – már az év közepétől a folyamat megfordulását, és decemberre ismét 9,00 százalékos MNB-kamatot jósol, ugyanannyit, amennyit az idei első negyedévre. Ez az év végén az előrejelzés szerint 6,25 százalékpontos pozitív kamatrést fog jelenteni az akkori euróövezeti rátához képest, ami arra utal, hogy a Merrill Lynch az év végére 2,75 százalékos EKB-kamattal számol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik