Belföld

Újabb óriásbírság a Zottnak

A GVH tárgyaláson kívül hozott határozatában 30 millió forint megfizetésére kötelezte a Zott Hungária Kft-t., mert a cég joghurt alapú egyéb termékeit is joghurtként árulta.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsának indoklása szerint a Zott júliustól forgalmazza a Jogobella joghurt termékeket, és ezen időponttól árulja a növényi zsír felhasználásával készült Jogobella joghurt alapú gyümölcsdesszert elnevezésű termék különböző változatait is. A Jogobella joghurtok és a (joghurtnak nem minősülő) Jogobella joghurt alapú gyümölcsdesszertek a 2002., a 2003. és a 2004. évben azonos megnevezéssel (Jogobella), azonos grafikai elemeket tartalmazó csomagolásban kerültek forgalomba, és ez a magatartás a Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa szerint alkalmas volt a fogyasztók megtévesztésére.

A Versenytanács szerint a fogyasztók megtévesztésére alkalmas volt az is, amikor a Jogobella termékek joghurtjellegét hangsúlyozó televíziós reklámok nem adtak arról tájékoztatást, hogy azonos csomagolásban különböző termékek, joghurtok és joghurtnak nem minősülő joghurt alapú gyümölcsdesszertek kerülnek forgalmazásra. Ezzel azt közvetítették, hogy Jogobella név alatt, a reklámokból is ismert csomagolásban joghurtot vásárolhatnak.

A bírság összegének megállapítása során a Versenytanács tekintettel volt egyebek között arra is, hogy a 2003. és a 2004. évben két ügyben már megállapítást nyert, a Zott Hungária Kft. a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított reklámtevékenysége során.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik