Belföld

Egyre jobban ismerik az EU-t a hazai vállalkozások

A magyar vállalkozások nagy része rendelkezik minden működéséhez elengedhetetlenül szükséges európai uniós információval - derül ki az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) által, 20 szakmát érintő, 3,5 ezer vállalkozó körében készített felmérésből.

Pongorné Csákvári Marianna, a GKM helyettes államtitkára, a tanulmány eredményeit bemutató hétfői sajtótájékoztatón elmondta: a rendszerváltás óta legteljesebb körű mikrovállalkozói felmérés segítséget nyújt a kormányzat, a gazdaságirányítás -és szervezés számára e vállalkozói réteg felzárkóztatását elősegítő eszközrendszer kialakításához, és uniós versenyképességének növeléséhez. A helyettes államtitkár elmondta: a 142 kérdésből álló ívet 10 ezer vállalkozónak küldték el, egyharmaduk válaszolt, s ez megfelel a hasonló nemzetközi felméréseknél tapasztalt aránynak. A felmérésből kiderült, hogy a mikrovállalkozások legsúlyosabb problémája az információhoz és a tőkéhez való hozzájutás.

Kassai Róbert, az IPOSZ alelnöke, a felmérés vezetője közölte: a tanulmány pozitív tapasztalata, hogy a vállalkozások egyre inkább felismerik az együttműködés erősítésében rejlő előnyöket. Egyre nagyobb az igény a szakmai oktatás, képzés eredményesebbé tételére, a menedzser-tudás, a nyelvi ismeretek bővítésére.

Magyarországon mikrovállalkozásnak tekintik az 1-9 fő közötti alkalmazottal dolgozó cégeket, kisvállalkozásnak a 10-249, és közepes cégnek a 250 főnél több emberrel dolgozó vállalkozásokat. Magyarországon mintegy 800 ezer a bejegyzett cégek száma, működőké pedig ennek körülbelül a fele. A magyar vállalkozások 99,9 százaléka, kis- és középvállalkozás. A mikrocégek száma pedig körülbelül 200 ezer.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik