Belföld

A gépkocsilopások harmada csalás

A részletre vásárolt autók egy részét közvetlenül azt követően ellopják, hogy a hitelező bank felszólítja a részletek fizetésével huzamosabb ideje elmaradó autóst: rendezze tartozását vagy adja vissza az autóját - olvasható a Népszabdságban.

Budapesten 2004-ben ezerrel kevesebb személygépkocsit loptak el, mint az előző esztendőben. A fővárosban bejelentett autólopások közel harmadát azonban a rendőrség szerint ténylegesen el sem követték. Konkrét ügyekben indított nyomozások adatai arra utalnak, hogy a károsultak egy része maga lopatja el az autóját.

Az elmúlt években sokan vásároltak hitelre gépkocsit, minimális kezdőrészlet befizetésével. Egy-másfél év elteltével azonban nem mindenki tudja fizetni a törlesztőrészleteket. Két lehetőség között választhatnak: átadják az autót a banknak, ahol (annyiért, amennyiért) értékesítik, majd a banknál felmerült költségek levonása után megmaradó összeget kifizetik a tulajdonosnak. Ilyenkor általában jóval kisebb összeghez lehet jutni, mint amennyit addig törlesztőrészletek formájában kifizettek az adósok. Sokan ezért a “másik lehetőséget” választják. Eladják, vagy más módon megszabadulnak az autótól. Szétszedetik egy bontóban vagy – akinek megvannak az ehhez szükséges kapcsolatai – ellopatják az autót. Ilyenkor a biztosító kártalanítja a bankot és a tulajdonost egyaránt.

Tóth Gábor ezredes, a BRFK vezetőjének bűnügyi helyettese elmondta, jövőre kiemelt hangsúlyt helyez a BRFK a gyanús autólopások tisztázására. A csalások és a biztosítási csalások visszaszorítása érdekében a rendőrség elsősorban a biztosítókkal szövetkezik, hiszen – az öszszes érintett közül – egyedül nekik áll érdekükben a “fiktív autólopások” viszszaszorítása.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik