Belföld

Románia: adócsökkentéssel a fekete gazdaság ellen

Jelentős adócsökkentéssel és adóreformmal igyekszik előcsalogatni a feketejövedelmeket a Calin Popescu Tariceanu kijelölt miniszterelnök vezette új román kormány, amely várhatóan kedden délután mutatkozik be.

A új kormányprogram szerint egységes, egykulcsos személyi jövedelemadót és társasági nyereségadót kell bevezetni. Ezzel a társasági nyereségadó 16 százalékra csökkenne a mostani 25 százalékról – írta a Rompres hírügynökség kedden. Az osztalékadót változatlanul 5 százalékon akarják tartani természetes személyek és 10 százalékon jogi személyek számára. A személyi jövedelemadó egyetlen kulcsa ugyancsak 16 százalékos lenne már jövőre. A társadalombiztosítási járulékokat 2006-tól kezdenék csökkenteni. Az áfát is 16 százalékra akarják csökkenteni a jelenlegi 19 százalékról.

Keddi román lapjelentések szerint az új kormány sürgősségi rendelettel akarja módosítani a költségvetési törvényt, hogy az új adórendszer januárban indulhasson. Az adókönnyítést az adócsalás, adóelkerülés szigorúbb üldözésével és büntetésével akarják kísérni.

A lapok arra is rámutatnak, hogy a legkisebb jövedelműek veszíteni fognak a 16 százalékos személyi jövedelemadón, már csak azért is, mert egyszersmind eltörölnék a különböző adócsökkentő kedvezményeket, például a gyermekek után járókat. Ennek ellensúlyozására is készül terv, de a havi 7,5 millió lejnél többet keresők nem számíthatnak semmiféle kedvezmény megtartására, mert ettől a szinttől az adócsökkentés már ellensúlyozza a megvonandó kedvezményeket – írta a Ziarul Financiar című lap.

A román parlament két háza együttes ülést kezd kedden délután négykor, és várhatóan még kedden meglesz a bizalmi szavazás is – írta a Rompres.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik