Belföld

Nyolc magyar sérültje van a délkelet-ázsiai katasztrófának

Nyolc magyar állampolgár sérült meg a délkelet-ázsiai szökőár következtében az eddigi információk szerint - tájékoztatta a Külügyminisztérium kedden az MTI-t.

A Külügyminisztérium eddigi információi szerint nyolc magyar sérültje van a természeti katasztrófának, azonban egyikük állapota sem súlyos. Magyarország bangkoki ideiglenes ügyvivője, valamint konzulja kapcsolatban áll a sérültekkel, gondoskodik a körülményekhez képest megfelelő ellátásukról – írta Polgár Viktor. Hozzátette: munkájuk támogatására a Külügyminisztérium még ma egy kisegítő konzuli munkatársat utaztat ki Thaiföldre.

A közlemény szerint több száz magyar állampolgár tartózkodik a földrengés és szökőár által sújtott délkelet-ázsiai térségben, elsősorban Thaiföldön. A bangkoki nagykövetség folyamatos telefonügyeletet tart, hogy a bajba jutott magyar állampolgárokat megfelelően tájékoztassa, illetve a szükséges segítséget megadja nekik.

A nagykövetség konzuli munkatársa december 27-től Phuketen tartózkodik, ahol a katasztrófa idején mintegy kétszáz magyar állampolgár üdült. A rendelkezésére álló listák és a személyesen hozzá fordulók kérései alapján a konzul gondoskodik a rászorulókról.

A kormány, a Külügyminisztérium és a bangkoki magyar nagykövetség “nagy figyelmet fordiít arra, hogy folyamatosan pontosítsa a magyar állampolgárokkal kapcsolatos információkat, felvegye a kapcsolatot az állampolgárokkal és megadja számukra a szükséges konzuli segítséget, igény esetén megszervezze hazatérésüket” – olvasható a közleményben.

A vasárnapi, a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés, majd az általa okozott szökőár több mint 28 ezer ember életét követelte Délkelet-Ázsia hét országában. A természeti csapás leginkább Indiában, Srí Lankán, Indonézia északi és Thaiföld déli részén pusztított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik