Belföld

A jövedéki adóról tárgyalnának a fuvarozók

Megpróbálja felújítani a jövedéki adó csökkentéséről a Pénzügyminisztériummal folytatott tárgyalásokat a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége (Fuvosz). A téma a dízel árának újabb emelése kapcsán került ismét előtérbe - írja a Világgazdaság.

A hétfői egyforintos árnöveléssel a gázolaj drágább lett, mint a benzin. A Fuvosz többször kérte, hogy a jövedéki adó mértékét az EU-minimumra, literenkénti 75 forintra csökkentse az állam (ez literenként bruttó 12,5 forint mérséklést okozhat), ami növelheti a belföldi fogyasztást, és ez az állami bevételeket kompenzálhatja.

Az üzemanyagár trendjével van a baj – véli Peredi Péter. Az elmúlt évek folyamatosan növekvő, kiszámíthatatlan mértékű költségváltozást mutattak. A fuvarozóvállalkozások a növekvő terhek költségeit már nem képesek kitermelni, ezért jelentős díjemelésre lesz szükségük. A gázolaj ára egyébként – ami a vállalkozás típusától, illetve az eszköztől függően 40-45 százaléka az összköltségeknek, jövőre akár elérheti 280-290 forintot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik