Belföld

Juscsenko győzött Ukrajnában

Az ukrán választási bizottság hivatalos bejelentése szerint Viktor Juscsenko nyerte az ukrán elnökválasztás megismételt második fordulóját, a jelenlegi kormányfő, Janukovics hátránya behozhatatlan.

Viktor Juscsenko ellenzéki jelölt gyakorlatilag megnyerte az ukrán elnökválasztás megismételt második fordulóját a szavazatok 99,02 százalékának összesítése alapján. Az ukrán központi választási bizottság adatai szerint Viktor Juscsenko a leadott szavazatok 52,22 százalékát, Viktor Janukovics jelenlegi kormányfő pedig 43,99 százalékát szerezte meg. A választáson a 37,17 millió választásra jogosult állampolgár 77,22 százaléka vett részt.


Juscsenko győzött Ukrajnában 1

Eredményhirdetésre várva

„14 éven át függetlenek voltunk, de nem voltunk szabadok. 14 éven át zsarnokság volt az országban, ez azonban most már a múlt” – mondta a választási tisztviselők által az új elnöknek nyilvánított Juscsenko, aki hétfőre virradóra a kijevi Függetlenség terén, a november 21-ei, csalások miatt érvénytelenített második forduló óta tartó “narancsszínű forradalom” helyszínén köszöntötte a győzelem alkalmából támogatóit, és felszólította őket: továbbra is maradjanak a téren.


 


Tarasz Szteckiv ellenzéki parlamenti képviselő felszólította Juscsenko híveit: mindaddig tartsanak ki, amíg a Központi Választási Bizottság (CVK) véglegesen ki nem hirdeti Viktor Juscsenko győzelmét. Viktor Janukovics kampányirodájának munkatársai gyakorlatilag elismerték a kormányfő vereségét, de kilátásba helyezték, hogy választási csalások miatt panaszt nyújtanak be.

Kampánycsendsértés pro és kontra


Juscsenko győzött Ukrajnában 2

Ljubov Szliszka, az orosz duma első elnökhelyettese, aki szintén részt vett az ukrajnai választások megfigyelésében, hétfőn több törvénysértésről számolt be az Eho Moszkvi orosz rádióállomás adásában. Elmondása szerint több nyugat-ukrajnai régióban is megkíséreltek ugyanazzal a személyazonossági igazolvánnyal szavazni és nem minden szavazókörben voltak jelen mindkét elnökjelölt képviselői.

Az orosz képviselőnő kifogásolta azt is, hogy a szavazás napján is folyt az agitáció, zászlókkal utaztak, több szavazóhelyiségben függtek a falakon agitációs anyagok és az urnák nem voltak megfelelően lepecsételve. Mint mondta, hasonló törvénysértések többek között Vinnicja, Lviv, Zsitomir és Dnyipropetrovszk megyében fordultak elő.

Ezzel szemben hivatalos megfigyelők a választása viszonylagos tisztasását hangsúlyozzák A Híradó beszámolója szerint nagyra értékelte a különböző szintű ukrajnai választási bizottságok munkáját Geert Ahrens nagykövet, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala megfigyelő küldöttségének vezetője. A nagykövet elégedetten állapította meg, hogy a Központi Választási Bizottság eleget tett kötelezettségeinek, ugyanakkor aggodalmát ő is fejezte ki a december 24-e utáni kampánycsend megsértése miatt



Mi jön most?

Az igazi harc csak most kezdődik Ukrajnában – állapította meg a Magyar Rádió ukrán és külföldi kommentátorokra hivatkozva. Szerintük nemcsak arról van szó, hogy az ország keleti és déli vidékének gazdaságát uraló úgynevezett oligarchák, akik hatalmukat féltik a leendő Juscsenko-rendszertől, ott tesznek majd keresztbe annak, ahol csak tudnak, hanem a győztes táboron belül bizonyosan bekövetkező bomlás is fontos tényező lehet.


 


A Leonyid Kucsma velejéig korruptnak tartott rendszere elleni küzdelemben nagyon széles koalíció alakult ki Viktor Juscsenko mögött, amelyben az úgynevezett donyecki klán üzleti ellenfelei, továbbá különféle liberálisok, idealista egyetemisták, szocialisták, de szélsőséges nacionalisták is részt vettek. Ők együtt hajtották végre az úgynevezett narancssárga forradalmat, tüntettek két hónapon át szakadatlanul Kijev központjában, hogy ezzel a Belgrádban és Tbilisziben már bevált módszerrel kényszerítsék távozásra az általuk gyűlölt rendszert. Hogy meddig marad együtt az ellenfél legyőzése után az alkalmi egység, az minden bizonnyal a közeljövő politikai csatározásai, alkui függvényében dől majd el.


 


Fotó: AP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik