Belföld

Újabb euró rekord a dollárral szemben

Az euró hétfő reggel 1,3555 dollárral újabb rekordot ért el. Párizsban jegyezték ilyen alacsonyan a dollárt, amelynek korábbi rekordja 1,3549 dollár volt pénteken.

Előrejelzések szerint a most 1,353 körül mozgó dollár/euró árfolyam hamarosan elérheti az 1,4 dolláros szintet is.

A pénzpiacokon hétfőn az év végi ünnepek miatt lanyha az üzletmenet, ám a kereskedőket változatlanul foglalkoztatja az amerikai költségvetésnek és a folyó fizetési mérlegnek a hiánya.

Tokióban – közép-európai idő szerint a reggeli órákban – a dollárt 103,76 jenen jegyezték szemben a pénteki londoni 103,54-es árfolyammal. Az ázsiai valuták iránti, földrengés következtében megingott bizalom erősítette az amerikai devizát, Ázsián kívül azonban a dollár változatlanul nyomás alatt áll – mondják a szakértők. Ennek oka, hogy több ország úgy döntött, az euró arányát növeli a valutatartalékok között. Ez az euró iránti keresletet növeli annak ellenére, hogy az európai gazdasági statisztikák nem bíztatóak.

Kismértékben erősödött a forint

Az ünnep utáni első kereskedési napon kissé erősebben nyitott a forint, az eurót 245,50/80 forinton jegyezték, néhány fillérrel gyengébben a csütörtöki 245,85/95 forintos árfolyamnál.

A dollár árfolyama 181,30/70 forinton állt reggel, több mint egy forinttal gyengébben az ünnep előtti utolsó kereskedési napon jegyzett 182,50/70 forintos kurzusnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik