Belföld

Fidesz: szétverték az agrárium hivatalrendszerét

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium több száz milliós kifizetett támogatásokról beszél, de a mai napig nem tudtak elszámolni ezekkel a juttatásokkal - állította Lengyel Zoltán, a Fidesz Polgári Szövetség mezőgazdasági kabinetjének vezetője.

A szakember, Németh Imre miniszter a 2004-es évet értékelő nyilatkozatára reagálva azt mondta: a szaktárca képmutató közleményekkel és sajtótájékoztatókkal bombázza a közvéleményt. Az ellenzéki politikus szerint a korábbi működő hivatalrendszert szétverték, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pedig Németh Imre bevallása szerint sem működik megfelelően, ez az intézmény is csak tanulja a szakmát.

Lengyel úgy látja: a hibás kormányzati döntések következményeiért, a nem megfelelően működő hivatali rendszerért a gazdákat okolják. Eközben hivatkoznak az unió által engedélyezett támogatások igénybevételére, pedig a költségvetésben nincs meg erre a fedezet. Példaként megemlítette a sertés- és baromfitartók támogatásának felfüggesztését egyik napról a másikra, amely lehetetlen helyzetbe hozta a gazdákat.

A párt mezőgazdasági kabinetje álságosnak és képmutatónak tartja, hogy a sikerjelentésekben a nemzeti és vidékfejlesztési terv forrásaira hivatkozik a tárca, miközben azon dolgoznak a minisztériumban, hogy ebből a pénzből a 2005-os költségvetés hiányát pótolják. Közben azt hangsúlyozzák, hogy az összes uniós pályázatot túljegyezték. A gazdákat sem kíméli az agrártárca a forint árfolyama körüli vitáktól – mutatott rá az ellenzéki politikus -, holott köztudott, hogy a magyar mezőgazdasági termelés szinte összes alapanyagát importból kell beszerezni. A gyengített forinttal tovább növekednének a gazdák költségei – jegyezte meg a mezőgazdasági kabinet vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik