Belföld

Szabványos szoftverek a bankoknál

A bankok belső fejlesztésű szoftvereiket ERP-alkalmazásokra cserélve fejlesztik tovább üzleti folyamataikat és hoznak létre rugalmas, nyílt környezetet – derül ki egy tanulmányból.

A vállalatirányítási (ERP) alkalmazások terjedését vizsgálta a bankszektorban a European Business School (EBS) legutóbbi, az SAP támogatásával elkészített kutatása. A felmérés nyilvánosságra hozott eredményei jól szemléltetik, milyen nagy arányban használnak a
Szabványos szoftverek a bankoknál 1

pénzintézetek ERP szoftvereket üzleti működésük irányítására és kézben tartására.


A felmérésből kiderül: a szabványos ERP-alkalmazások gyors ütemben váltják fel az egyedi fejlesztésű szoftvereket. Az ERP lendületesen terjedő, bevált technológia a bankszektorban: a megkérdezett pénzintézetek mintegy 50 százaléka már ma is szabványos ERP-csomagot használ, 14 százalékuk pedig most fontolgatja valamilyen ERP-rendszer bevezetését. Öt évvel ezelőtt a banki szoftverek kevesebb, mint 40 százalékát tették ki a kereskedelmi forgalomban kapható, „dobozos” (off-the-shelf) szoftverek, az ilyen rendszerek aránya azonban néhány évben belül akár a 60 százalékot is meghaladhatja.








A kutatás módszere
Az átfogó vizsgálat során a világ 100 legnagyobb bankjának felsővezetői által kitöltött részletes kérdőív adatait elemezték.

Hatékony, átlátható


A fejlettebb üzleti folyamatok iránti igény ösztönzi az ERP-szoftverek terjedését: a megkérdezettek az ERP-rendszer bevezetésének két legfontosabb okaként a hatékonyabb üzleti folyamatokat, valamint az átláthatóbb és jobb minőségű információk iránti igényt nevezték meg. A hasznosíthatóságot is fontos tényezőnek tartják a beszerzési döntésnél. A portálfunkcionalitást is kínáló új ERP-megoldások javítják a végfelhasználók fogadókészségét és használati hajlandóságát.

A bankoknak integrációs képességekre van szükségük: az ERP-alkalmazás integrálhatósága más IT-rendszerekkel náluk kritikus szempont. A vizsgált pénzintézetek többsége (közel 60 százaléka) szívesebben használja több szállító IT-megoldásait ahelyett, hogy minden szoftverét ugyanattól a cégtől szerezné be. A fúziókat és felvásárlásokat végrehajtó bankoknál az integráció igen fontos kérdés, hiszen az ilyen tranzakciók után különféle IT-környezetek adatait egy forrásba kell összevonniuk.








Kutatói összegzés
“Felmérésünk a nemzetközi bankszektor eddigi legalaposabb ERP-használati elemzése – mondta Dirk Schiereck professzor, a European Business School Bank- és Pénzügyek Tanszékének vezetője. – Meglepő módon az üzleti növekedés képessége, a rendszerek továbbfejlesztése és integrációja, valamint a sokoldalú, könnyen kezelhető funkcionalitás iránti igény sokkal fontosabb szerepet játszik a bankok ERP-beszerzési döntéseiben, mint a puszta költségszempontok. Ez arra utal, hogy a bankok egyre tisztábban és határozottabban látják az ERP-filozófia hosszú távú, stratégiai értékét.”

A verseny parancsa


A bankok meghatározták a sikeres ERP-bevezetés kulcstényezőit: a válaszadók többsége szerint a felsővezetői támogatás, a pontos irányelvek kidolgozása és a felhasználók mielőbbi bevonása a sikeres ERP-bevezetés titka. Ez jól érzékelteti a banki működés szinte minden folyamatát érintő ERP-alkalmazások növekvő stratégiai fontosságát.

A pénzintézetek hagyományosan saját fejlesztésű, egyedi szoftvereket használtak back office és banki tevékenységük támogatására. A mind élesebb piaci verseny, a szűkülő profitrés, a fúziós és felvásárlási hullám, valamint az új jogszabályok és hatósági előírások nyomán azonban elmozdultak a szabványos szoftverek irányába, s ez komoly változást jelent.

A verseny egyben arra is kényszeríti a bankokat, hogy az új megoldások kiépítése, illetve bevezetése vagy a fúziók, felvásárlások során IT-rendszereik integrálásával kihasználják meglévő informatikai eszközeik előnyeit. Ezzel párhuzamosan az IT-rendszerek integrációt segítő, rugalmas és alkalmazkodó (nagy)vállalati szolgáltatási architektúrává (Enterprise Services Architecture, ES) alakulnak, s ez a jövőben még vonzóbb megoldássá teszi az ERP-alkalmazásokat a pénzintézetek szemében. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik