Belföld

Napokon belül kiírják az új Malév-tendert

Az ÁPV Rt. napokon belül újabb pályázatot ír ki a Malév Rt. állami tulajdonban lévő részvénycsomagjára; a beadási határidő február 28 lesz.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV Rt.) szerdán közölte, hogy a privatizációs pályázati felhívás napokon belül megjelenik a hazai és nemzetközi sajtóban. Az előző kiíráshoz képest változás a befektetők számára, hogy az új kiírás a hitelállományért történő helytállás módjának bemutatására kevesebb kötöttséget ír elő, a pályázók által bemutatandó konstrukciók megítélése pedig nem csak érvényességi, hanem összehasonlító értékelési alapon is történik. Továbbá – bár a teljes állami részvénycsomagra kell ajánlatot tenni -, a tulajdonba lépés legfeljebb egy éven belül, több lépcsőben is végbemehet.

Az ÁPV Rt. 2004. szeptember 7-én tette közzé a Malév 99,95 százaléknyi állami részvénycsomagjának eladását célzó nyilvános, egyfordulós privatizációs pályázati felhívását. Az október 8-i határidőig összesen négyen vásárolták meg a pályázati dokumentációt.

A Malév-tendert november közepén minősítette érvénytelennek a vagyonkezelő, mondván egyetlen pályázó sem felelt meg a privatizációs pályázatban foglalt elvárásoknak.

A beadási határidőre egyedül az Aeroflot érdekeltségébe tartozó Aviation Solution International konzorcium nyújtott be pályázatot. A társaság lehetséges kérő között felmerült a Hainan kínai légitársaság, a Demján Sándor érdekeltségébe tartozó Euroinvest valamint egy konzorcium élén a jelenlegi vezérigazgató, Sándor László neve is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik