Belföld

Januártól matrica kell a román utakon

Általános, matricás úthasználati díjat vezetnek be 2005. január elsejétől a romániai utakon közlekedő gépkocsikra - közölték a román útügyi hatóságok.

Valójában egy, az utóbbi két esztendő folyamán fokozatosan és részben már bevezetett és alkalmazott gépkocsi-úthasználati díj általánossá tételéről van szó, ami a Romániában használt külföldi bejegyzésű gépkocsikra is kötelező – közölték csütörtökön a román országos útigazgatóság kereskedelmi igazgatóságának illetékesei.

A matrica a román nemzeti úthálózat minden rendű és rangú közlekedési útvonalára egyaránt érvényes. Az új esztendő első napjától úthasználati díjat mind a romániai gépkocsi tulajdonosok, mind pedig a külföldön nyilvántartásban szereplő gépkocsik tulajdonosai (vagy használói) kötelesek fizetni. Kifizetését a szélvédőre ragasztható matrica bizonyítja. Hiányát 3-4, 5 millió lejnek megfelelő bírsággal sújthatják. A büntetések összege mikrobuszok, nagyobb társasgépkocsik és a teherautók esetében 10-45 millió lejre rúghat.

A rendelkezések alapján a környezetvédelmi európai technikai normák egyetlen fokozatával sem rendelkező, romániai bejegyzésű személygépkocsikhoz évi 24 eurónak megfelelő értékű 12 hónapos matricára van szükség. Az Euró I. környezetvédelmi fokozattal rendelkező romániai személygépkocsik tulajdonosai (használói) évi 21 eurónak megfelelő értékű matricát kötelesek vásárolni. Az Euró II. műszaki követelményeknek megfelelő romániai gépkocsik tulajdonosai (használói) pedig 16, 8 eurónak megfelelő lejértékű matricával kell hogy rendelkezzenek. Mikrobuszok esetében az évi matrica ára a gépkocsi műszaki fokozatától függően 204-216 euró között mozog. Társasgépkocsik (autóbuszok) esetében a 12 hónapos matrica ára 390-510 euró között ingadozik. A 3, 5 tonnánál kisebb teherszállító gépjárművek egyéves matricaára 60-90 euró között helyezkedik el. A 3, 5-7 tonnás teherautók évi matricájáért 210-240 euró értékű, a 7 tonnánál nagyobb teherautók évi úthasználati díjának kifizetéséről tanúskodó matricájáért pedig 420-540 euró közötti lejösszeget kell fizetniük a román gépkocsi tulajdonosoknak.

Ami a külföldön bejegyzett személygépkocsikat illeti, az illetékes román hatóságnál közölték: egy- és hétnapos, illetőleg egyhónapos matricák is beszerezhetők. Az egyhetes matrica ára – a gépkocsi környezetvédelmi műszaki színvonalától függően – 1,8-3 euró között mozog, s beszerezhető a határátkelő helyeken, a Petrom benzinkútjainál és a romániai postahivatalokban is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik