Belföld

Alacsony érdeklődés az év utolsó államkötvény aukcióján

Az Államadósság Kezelő Központ Rt. (ÁKK) csütörtöki öt- és tízéves államkötvény aukciójára meglepően alacsony összegben érkeztek jegyzések, az ötéves papírból még a tervezett mennyiséget sem sikerült értékesíteni.

A kereskedők szerint ennek részben az aukció időzítése az oka, de úgy tűnik, hogy a hosszú lejáratú papírok mostanra elérték azt az árfolyamszintet, amelyen már nem éri meg vásárolni a piac értékítélete szerint.

A 2009/D államkötvényből 35 milliárd forintnyit kínált az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a körvény mostani nyolcadik aukciójára, ám az elsődleges értékpapír forgalmazók csak 28,65 milliárd forintnyi jegyzést nyújtottak be. Az ÁKK 11 milliárd forinttal 24 milliárd forintra csökkentette az értékesített mennyiséget, ezzel a kibocsátott 2009/D államkötvény állomány 289 milliárd forintra nőtt.

A nemzetközi értékpapír-piaci szövetség ajánlása alapján számított (ISMA) átlaghozam 7,86 százalékot ért el, 47 bázisponttal alacsonyabbat a november 25-én tartott előző aukció átlaghozamánál, és 11 bázisponttal magasabbat a szerdai másodpiaci referenciahozamnál.

Az elfogadott legalacsonyabb hozam 7,80, a legmagasabb 7,90 százalék volt. Az ötéves államkötvények átlagos eladási ára 101,4691 százalék lett.

A 2015/A tízéves államkötvényből többet jegyeztek a befektetők, mint az ötéves államkötvényből. A papír hetedik árverésére felajánlott 25 milliárd forintnyi mennyiségre 52,97 milliárd forint jegyzés érkezett, az ÁKK nem emelte fel az értékesített mennyiséget.

Az államkötvények a 7,06 százalékos átlagos éves hozammal (ISMA) keltek el, 41 bázisponttal alacsonyabban a november 25-iki előző aukció átlaghozamánál, és 5 bázisponttal magasabban a szerdai másodpiaci referenciahozamnál.

Az elfogadott legalacsonyabb hozam 7,03 százalék, a legmagasabb pedig 7,09 százalék lett. Az átlagos eladási ár 106,6272 százalékra emelkedett a korábbi 103,7022 százalékról. A 2015/A államkötvény állomány a mostani kibocsátással együtt 210 milliárd forintra nőtt.

A piacon úgy vélik, hogy valószínűleg véget ért az állampapírok árfolyamának emelkedése, és a hozamszint csökkenése. Úgy tűnik, hogy az magyar infláció csökkentése eddig adott lendületet az állampapírok vásárlásához. A külföldi befektetők egyre inkább a makacsul magas költségvetési hiányra és az ország eladósodására figyelnek, ezért a mostani szintnél drágábban már aligha vásárolnak magyar állampapírt – mondják kereskedők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik